5 voordelen waarom je voor een audiofiele streamer beter een computer gebruikt

Dries Van HooydonckAankoopadviesLeave a Comment

5 voordelen waarom je voor een audiofiele streamer beter een computer gebruikt

Als je een nieuwe streamer wil aankopen zijn er heel veel mogelijkheden. Je kan kiezen uit één van de vele kant-en-klare modellen van bekende fabrikanten, of je kan kiezen voor een streamer gebaseerd op een computer.

Dat laatste geniet mijn voorkeur en dat is niet zonder reden.

Ik ga je in dit artikel uitleggen waarom je beter kiest voor een computer.

Ik geef je 5 voordelen van een streamer gebaseerd op een computer in vergelijking met een kant-en-klare streamer van een bekende fabrikant.

1. Vrijheid

Als je een streamer koopt van een bekend merk, of van een grote fabrikant, dan ben je verplicht om het besturingssysteem te gebruiken dat de fabrikant heeft geïnstalleerd.

In het beste geval is dit een aangepaste Android of aangepaste Linux. Maar als je pech hebt, dan moet je het stellen met firmware die de fabrikant zelf heeft ontwikkeld, speciaal voor zijn apparaat. Je kan dan niet kiezen welke software je gebruikt om muziek af te spelen, cd’s te rippen,… Je zit ook vast aan de hardware die de fabrikant gebruikt.

Een serieuze beknotting van je vrijheid dus.

Als je een streamer bouwt op basis van een computer, dan heb je volledig vrij spel:

  • Jij kiest het besturingssysteem en de optimalisaties die je wil toepassen
  • Jij kiest de hardware
  • Jij kiest de audiofiele componenten
  • Jij kiest het budget

Een audiofiele computer geeft je VOLLEDIGE VRIJHEID.

zelf audio-pc of streamer bouwen geeft voordelen zoals volledige vrijheid

2. Up-to-date

Bij een streamer van een groot merk of van een grote fabrikant is het maar af te wachten hoe lang de fabrikant zijn apparaat zal blijven voorzien van updates. Soms kiest een fabrikant ervoor om niet meer te updaten omdat er een nieuw model op de markt komt, met alle gevolgen van dien. Je apparaat is dan bijvoorbeeld plots niet meer compatibel met je muziekspeler, of met je externe DAC. Je bent op zo’n moment bijna verplicht om de nieuwe versie van het apparaat te kopen.

Als je een computer als basis neemt, dan ben je altijd up-to-date. Je kiest zelf het besturingssysteem en de muzieksoftware. Hiervoor zijn er regelmatig updates beschikbaar. Met één klik heb je de nieuwste versie.

voordelen zelf bouwen van audiofiele computer, audio-pc of streamer: altijd up-to-date

3. Compatibel met elke DAC

Als je kiest voor een computer als basis voor je streamer, dan ben je zeker dat je externe DAC altijd compatibel zal zijn.

Zeker als je kiest voor Windows. Omdat Windows nog steeds een zeer populair besturingssysteem is, zal elke fabrikant van DAC’s een driver voor Windows meeleveren.

Bij Linux is dat helaas anders. Omdat high-end audioweergave via Linux nog in zijn kinderschoenen staat, zal niet elke fabrikant van DAC’s investeren in compatibiliteit met dit open-source besturingssysteem. Er zijn hele mooie initiatieven, zoals bijvoorbeeld Audiophile Linux (AP Linux), maar op hun website zal je zien dat lang niet elke DAC compatibel is.

Mytek Manhattan II DAC

4. De allerbeste hardware voor minder geld

Als je een high-end streamer koopt van een groot merk, dan betaal je veel geld. Je betaalt niet enkel voor de gebruikte componenten, maar in de verkoopprijs zitten ook alle andere kosten van de fabrikant: het duur fabriekspand, het personeel, de winstmarge van invoerder en dealer, en de marketingkosten.

Dat laatste zorgt er trouwens voor dat jij die fabrikant zo goed vind. Je bekijkt mooie foto’s of leest pakkende teksten op de website, je leest een lovende review, enzovoorts.

Als je zelf een streamer bouwt op basis van een computer, dan heb je al die kosten niet mee te rekenen. Je kan cost-no-object een “killer” streamer bouwen, de ultieme bron in jouw high-end setup, zonder dat het kapitalen kost.

Als voorbeeld geef ik graag Aurender.

Het is zeker niet mijn bedoeling om deze fabrikant negatief in beeld te brengen. Maar Aurender is nu eenmaal een merk uit het hoogste segment dat iedere audiofiel wel kent. Ideaal dus om met dit merk te illustreren hoe je veel goedkoper met dezelfde hardware zelf kan bouwen:

De nieuwste variant Aurender W20 kost op het moment dat ik dit artikel schrijf 18.900 euro. Jawel. Je leest het goed. Daarmee koop je een volledige high-end installatie.

Deze “high-end” streamer heeft maar één SSD van 240 gig aan boord voor het besturingssysteem. Verder gebruikt de W20 2x 6 TB HDD’s voor muziekopslag.

Deze Aurender gebruikt ook een OCXO-clock om jitter en timing-errors te verminderen en heeft “schone stroom” op de USB-output. Je kan de W20 ook gebruiken in combinatie met een master clock en hij kan van stroom worden voorzien via een batterij.

Dit zijn allemaal zaken die je zelf kan bouwen met een computer als basis.

De materiaalkost voor een fabrikant die in het groot produceert is veel lager dan wanneer je dit zelf éénmalig aankoopt.

Maar zelfs dan kan je dezelfde streamer zelf bouwen voor een fractie van die prijs.

Je kan dan hetzelfde soort hardware gebruiken. Dus ook een OCXO-clock, schone stroom, batterijvoeding,…

Afhankelijk van de hardware die je wil gebruiken, en de mate van optimalisatie kost je dat ongeveer 2.000 euro à 5.000 euro.

Maximum.

En die laatste prijs is dan echt wel met alle mogelijke toeters-en-bellen.

Dus…

VEEL GOEDKOPER dan Aurender met de “bling-bling” kast en mooie marketingverhalen.

En minstens even goed!

En ja hoor… Jouw PC kan je ook in een mooie kast bouwen als je dat wil.

Voor de geïnteresseerden, neem eens een kijkje in mijn webshop.

Daar vind je alle behuizingen van het merk Streacom, zoals bijvoorbeeld de passief gekoelde (dus muisstille!) FC5 Alpha die je hieronder ziet:

computer audio transport

Streacom FC5 Alpha case.

5. Betere specificaties dan de meeste bekende & dure merken

Als je een streamer bouwt op basis van een computer, dan kan je de allerbeste hardware gebruiken. Veel van de componenten die jij dan gebruikt, worden nog niet gebruikt door de grote merken. Je staat dus aan de voorhoede van de technologische vooruitgang, met optimale geluidskwaliteit als streefdoel. Je gebruikt componenten die bekende fabrikanten pas jaren later zullen toepassen in hun ontwerp, of zelfs nooit.

Ik neem nog eens Aurender als voorbeeld.

Deze fabrikant maakt gebruik van een OCXO-clock op bijvoorbeeld USB-output om jitter en timing-errors te reduceren. In hun marketing wordt dit extra in de verf gezet.

MAAR!

Audiofiele computerpionier Paul Pang gebruikt al jaren een OCXO-clock op de USB-output, lang voordat Aurender dit implementeerde. Recenter gebruikt Paul Pang  diezelfde OCXO-clock zelfs op de input voor de SSD.

En Paul Pang gebruikt in zijn laatste model muziekserver een OCXO-clock op de netwerkverbinding, om de klank van online streaming te optimaliseren. Dit doet momenteel niemand anders ter wereld op deze manier voor zover ik weet.

Dus al kost Aurender een tienvoud van een deftige CAT (= “Computer Audio Transport), hun producten hebben niet de beste specificaties.

Aurender gebruikt bijvoorbeeld geen OCXO-clock op de netwerkverbinding. Aurender gebruikt ook nog steeds HDD’s voor muziekopslag, geen SSD’s wat veel beter zou zijn (en voor die prijs echt wel zou mogen!).

De HDD’s die Aurender gebruikt maken ook geen gebruik van een-OCXO clock. Dus geen geoptimaliseerde input.

Wellicht zullen zij in de toekomst dit systeem ook overnemen, net zoals in het verleden de grote fabrikanten implementaties overnamen van audiofiele computerpioniers.

Maar momenteel is computer audio nog steeds de voorvechter, de voorhoede van optimale geluidsweergave. En mits de nodige instructies kan iedereen dat in principe zelf bouwen. 🙂

zelf streamer of audio-pc bouwen voordeel: voorhoede technologische vooruitgang

Zelf aan de slag?

Hopelijk motiveren de vijf peilers van dit artikel jou om ook te kiezen voor een computer, als basis voor de ultieme streamer. EN om zelf aan de slag te gaan om zo’n audiofiele computer te gaan bouwen.

Niets geeft meer voldoening dan een eigen creatie high-end audiocomponent in je setup, toch?

In mijn webshop vind je alle noodzakelijke onderdelen om zelf te gaan bouwen:

https://audiopc.shop/nl/winkel/

En je vind er ook kant-en-klare muziekservers op basis van een computer:

https://audiopc.shop/nl/product-categorie/audiofiele-muziekservers/

Ken jij misschien nog andere redenen om te kiezen voor een computer?

Laat het me dan even weten via je reactie onderaan dit bericht… 🙂

WAT GEHAD AAN DEZE TIP? DEEL HEM MET JE VRIENDEN:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *