Hoe wordt je muziekweergave gemakkelijk?

Dries Van HooydonckAankoopadviesLeave a Comment

Hoe wordt je muziekweergave gemakkelijk?

Je voelt me al aankomen…

Ik ben een grote voorstander van computer audio. Dit omwille van 2 belangrijke redenen, namelijk geluidskwaliteit en minstens even belangrijk: GEBRUIKSGEMAK.

Maar waarom is muziek afspelen via een computer dan zo veel gemakkelijker?

Voor veel audiofielen blijkt de overstap naar een muziekserver niet evident. Zeker niet voor de “oude garde”, die heel hun leven gewend is geweest om muziek te spelen via CD of LP.

Ik geef je in dit artikel 2 voordelen van muziek afspelen via een computer.

Ter illustratie vertel ik je eerst 2 anekdotes, over muziekliefhebbers die (letterlijk) zwaar gebukt gaan onder de last van hun cd’s en lp’s…

Zwaar gebukt onder de last van LP’s en CD’s (echt gebeurd!)

Ik heb zelf zo’n 3.000 muziekalbums op CD en ongeveer 1.000 albums op LP.

Het is niet evident om dat allemaal te stockeren. Wanneer je een middagje muziek luistert, ligt er – voordat je het weet – een berg cd’s en platen verspreid in je luisterkamer of je leefruimte.

Ik mag nog van geluk spreken want mijn collectie is “beperkt” als ik ze vergelijk met die van sommige muziekfreaks uit mijn vriendenkring.

Eentje daarvan is die-hard. Hij spant echt de kroon. Hij is DJ en recensent voor enkele muziekmagazines.

Zijn ganse leefruimte is over de volledige lengte en breedte gevuld met cd-rekken, van muur tot muur. En dan heeft hij nog een aparte kamer met al zijn LP’s. In totaal heeft hij tienduizenden albums.

Als hij een middagje in luistermodus zit, ligt zijn living in een mum van tijd overhoop met albums die werkelijk overal liggen: een pak op de zetel, een deel op de eettafel, een stapel op de salontafel, en de vloer ligt ook vol.

Deze vriend moest op een gegeven moment verhuizen naar een grotere woning omdat zijn opslagplaats te beperkt werd.

Iemand anders die het “zwaar” te verduren heeft (en dat mag je letterlijk nemen), is een vroegere leraar van me. Hij kreeg een verzakking in de funderingen van zijn woning omdat zijn LP’ te zwaar begonnen door te wegen.

Met een audiofiele PC heb je die problemen niet.

In plaats van muren en kamers vol platen en cd’s staat alles mooi verzameld op een klein, vierkant bakje genaamd een harde schijf of solid state drive.

Het kan ook op een iets groter vierkant bakje. Dat heet dan NAS (Network Access Storage).

De funderingen van je woning blijven in tact en verhuizen hoeft ook niet.

Wordt de opslagplaats beperkt? Dan installeer je gewoon een groter vierkant bakje. 🙂

Razendsnel toegang tot je muziek

 

Muziekweergave gemakkelijk illustratie LP's doorzoeken

De ruimte vinden om al die albums te stockeren is één ding. Maar in grote collecties is het ook niet altijd gemakkelijk om snel een album terug te vinden.

Je moet een goed systeem bedenken om je collectie te ordenen. Alfabetisch, of per genre. Per aankoopdatum doen sommigen ook. Als je dat niet doet, vind je op den duur geen enkel album meer terug.

Iedere muziekfreak met een grote collectie heeft het al wel eens meegemaakt: je wil een specifiek album gaan luisteren. Je hebt er echt zin in. Je zoekt in je collectie, die mooi gerangschikt is op genre of op alfabet. Maar wat blijkt? Dat ene album staat er niet tussen! Heb je het verkeerd geklasseerd na een vorige luisterbeurt? Of zou je het album kwijt zijn? Paniek slaat toe. Waar in hemelsnaam zou dat album toch kunnen zijn.

Begin dan maar eens te zoeken tussen duizenden albums. Een speld in een hooiberg.

Als je muziek afspeelt via goede software, dan heb je veel meer manieren (dan via alfabet of genre) om te zoeken naar dat ene specifieke album.

2 clicks en 3 seconden later ben je gezellig aan het luisteren, naar dat ene album waar je echt zin in had… 🙂

Wat gehad aan deze tip? Deel hem met je vrienden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *