5 onmisbare hardware upgrades voor je audio-PC / streamer

Dries Van HooydonckHardware2 Comments

5 onmisbare hardware tweaks voor je audio-PC / streamer

Ben jij op zoek naar de allerbeste manier om digitale audio af te spelen via een audio-PC of streamer? Dan is de hardware die je gebruikt enorm van belang.

Standaard computer hardware is niet geschikt voor high-end muziekweergave.

Als je echt deftig wil gaan bouwen, dan is het misschien wel tijd voor een upgrade.

Voor een ultieme audio-PC heb je namelijk “speciale” componenten nodig.

Dankzij zo’n audiofiele componenten kan je de weergave van muziek naar ongekende hoogtes tillen. Zo kan je audio-PC zelfs concurreren met eender welke high-end streamer op de markt, ongeacht de kostprijs.

In dit artikel geef ik je 5 tips om de hardware in je audiofiele PC te verbeteren.

Ik geef je 5 upgrades die onmisbaar zijn voor een optimale klank, en die in geen enkele audiofiele computer mogen ontbreken…

Upgrade 1: Gebruik de ALLERBESTE SATA-kabel

 

Hardware upgrade voor je audio-PC of streamer: Paul Pang SATA-kabel black reference

Paul Pang Black Reference SATA-kabel

De gemiddelde audiofiel gebruikt hoogwaardige kabels om zijn of haar audio setup mee aan te sluiten. Jij wellicht ook? Wel, dan raad ik je aan om dat in je audiofiele computer of streamer zeker ook te doen.

Standaard worden harde schijven in een computer aangesloten met basic bekabeling. Deze bekabeling is bijvoorbeeld niet afgeschermd en niet geoptimaliseerd voor audio. EMI/RFI heeft vrij spel, en deze kabels leveren geen optimale signaaloverdracht.

De SATA-verbinding tussen HDD/SSD en moederbord is de belangrijkste verbinding in je computer. Dus ook de zwakste schakel als deze kabel niet optimaal is.

Als je hiervoor een deftige kabel gebruikt, zal je versteld staan van de klankmatige verbeteringen. En bovendien: je PC start sneller op en is veel meer responsive.

Hoogwaardige SATA-kabel kopen?

Paul Pang SATA-kabel Black Reference

De Paul Pang Black Reference SATA-kabel is de beste SATA-kabel die momenteel wereldwijd beschikbaar is.

Hardware upgrade voor je audio-PC of streamer: Paul Pang SATA-kabel Black Reference

Klik hier om de Paul Pang Black Reference te bekijken in mijn webshop.

Paul Pang Red III SATA-kabel

Wil je het wat goedkoper? Dan is de Paul Pang SATA Red III de beste optie. Deze kabel is identiek aan de Black Reference, maar dan zonder de aluminium pluggen.

Hardware upgrade voor je audio-PC of streamer: Paul Pang SATA Red III kabel

Klik hier om de Paul Pang SATA Red III te bekijken in mijn webshop.

Upgrade 2: Een SSD is altijd beter

SSD staat voor Solid State Drive en is de nieuwe versie van de traditionele HDD (hard disk drive). Dit soort component wordt gebruikt om alle data op te slaan, zoals het besturingssysteem, je muzieksoftware, muziekbestanden,…

Bij een HDD heb je bewegende onderdelen die kunnen zorgen voor meer EMI/RFI in je computer en voor een hogere noise floor. De meeste HDD’s maken ook nog eens lawaai wanneer ze in gebruik zijn. En een HDD is eigenlijk ook niet zo snel wat betreft data-transfer.

Standaard SSD

Een SSD daarentegen is veel sneller, heeft geen bewegende onderdelen en is muisstil. Al deze zaken zorgen voor een optimale data-transfer, minder EMI/RFI, een lagere noise floor en dus een aanzienlijke verbetering van je klank.

hardware upgrade voor je audio-pc of streamer: SSD Samsung 860 evo

De beste prijs/kwaliteit SSD – en de meest gebruikte SSD voor de bouw van een Audio-PC – was lange tijd de Samsung 850 EVO.

Ondertussen wordt de Samsung 850 EVO niet meer geproduceerd en is er een nieuwe versie op de markt gekomen: de Samsung 860 EVO. De prestaties van deze SSD zijn nog beter dan zijn voorloper.

Deze SSD is niet in elke behuizing makkelijk in te bouwen, zeker niet als je meerdere SSD’s wil plaatsen (bijvoorbeeld één SSD voor het besturingssysteem, en één SSD voor je muziekbestanden), en de ruimte in je kast beperkt is.

Als je weinig ruimte hebt in je kast, dan kan je ook werken met een M.2 variant. Dit soort SSD is geen vierhoekig bakje zoals de conventionele SSD, en je sluit deze M.2 niet aan via een SATA-kabel.

hardware upgrade voor je audio-pc of streamer: SSD Samsung 960 evo M.2 SATA

M.2 SATA

De M.2 werkt zoals een PCIe-kaart. Qua uitzicht lijkt de M.2 SSD een beetje op een latje RAM-geheugen. De beste prijs/kwaliteit M.2 SATA is de Samsung 960 EVO.

Je sluit deze kaart dus aan zoals je een PCIe-kaart zou aansluiten. Je bevestigt de kaart op het moederbord, net zoals je een aparte USB-kaart of netwerkkaart zou plaatsen. 

Maar let op:

Deze M.2 SSD’s zijn momenteel nog veel duurder dan een standaard “SATA” SSD.Je betaalt per gigabite dus een veel hogere prijs. En de opslagcapaciteit is beperkter dan die van de conventionele SSD.

Ook niet elk moederbord is compatibel. De Samsung 960 EVO is compatibel met moederborden die een PCIe 3.0 x4 aansluiting hebben. Deze M.2 SSD is 80 mm lang. Kijk dus ook eerst of ze wel in je kast past.

Omdat je de M.2 aansluit via de de PCIe-laan op je moederbord, ligt de latency lager dan bij een conventionele SSD (die je via een SATA-kabel aansluit). Ook de lees- en schrijfsnelheid ligt hoger dan bij een conventionele SATA SSD.

Je kan een M.2 ook combineren met een conventionele SSD bij de bouw van je audio-pc.

Bijvoorbeeld voor het besturingssysteem kies je dan een M.2 met een kleine opslagcapaciteit. Bijvoorbeeld 250 gigabyte is meer dan voldoende voor een besturingssysteem. Zo bespaar je in je kosten per gigabyte. Voor je muziekbestanden kies je dan wel een SATA SSD met een grote opslagcapaciteit.

Upgrade 3: Voorkom EMI/RFI met de beste interne stroomvoorziening

hardware upgrade voor je audio-pc of streamer: Paul Pang PicoPSU

Paul Pang high-end PicoPSU

Standaard worden computers intern gevoed met basic interne stroombekabeling. Deze bekabeling is niet voldoende afgeschermd en niet geoptimaliseerd voor high-end audioreproductie. Hierdoor krijgt EMI/RFI vrij spel en heb je een veel hogere noise floor.

Zorg daarom voor deftig afgeschermde stroomkabels in je PC. Ik gebruik zelf altijd de high-end PicoPSU van Paul Pang. Die is niet te duur, enorm deftig gebouwd en compatibel met elk standaard ATX of micro-ATX moederbord op de markt.

Hoogwaardige picoPSU aankopen?

Paul Pang high-end PicoPSU

De Paul Pang PicoPSU is momenteel de allerbeste picoPSU op de markt.

hardware upgrade voor je audio-pc of streamer: Paul Pang PicoPSU

Klik hier om de Paul Pang PicoPSU te bekijken in mijn webshop.

Upgrade 4: Voorkom timing-errors en jitter met… een klok

hardware upgrade voor je audio-pc of streamer: deftige clock

Deftige “clock”

Dit is mijn favoriet. Een deftige klok! Nee, ik bedoel geen uurwerk. Ik bedoel het soort klok die ervoor zorgt dat het digitale signaal optimaal blijft, zonder dat er jitter ontstaat, of timing-errors.

De standaard klok in een computer is niet geoptimaliseerd voor high-end audioreproductie. Nochtans is een deftige klok van cruciaal belang om het digitale signaal zo optimaal mogelijk naar je externe DAC te sturen.

Een grote mythe bij veel audiofielen is dat enkel de DAC (en dus ook de klok van deze DAC) optimaal moet zijn, en niet de klok van de bron. Ik heb deze vraag al veel gekregen van klanten: “ik investeer in een dure DAC. Waarom zou ik dan nog de bron optimaliseren?” Of ook: “Mijn DAC gebruikt een galvanische scheiding, of asynchrone USB, waarom dan nog de bron optimaliseren met een betere klok?”

Je kan het vergelijken met bijvoorbeeld een olieraffinaderij. In zo’n fabriek wordt ruwe aardolie omgezet naar een ander product, zoals plastic. Hoe zuiverder de kwaliteit van de ruwe aardolie, des te zuiverder wordt de kwaliteit van het plastic. Maar in die fabriek zal ruwe aardolie nooit omgezet kunnen worden naar goud. Hoe duur of goed de installatie ook is.

Een DAC werkt eigenlijk hetzelfde. Een DAC doet niet meer dan een digitaal signaal omzetten naar een analoog signaal. Als de DAC een onzuiver digitaal signaal binnen krijgt, dan gaat er ook een onzuiver analoog signaal naar buiten. Dat slechte signaal gaat niet plots loepzuiver worden. Hoe duur of goed de DAC ook is.

Daarom is een optimalisatie van je digitale bron dus zo belangrijk. Als er een goed geclockt digitaal signaal (met zo weinig mogelijk jitter/timing errors) bij je DAC binnenkomt, zal er dus ook een veel beter analoog signaal naar buiten gaan.

Er komt meer rust in het geluidsbeeld, een “zwarte” achtergrond, meer ruimtelijkheid, focus, controle, (micro)detail,…

Allemaal dingen die wij audiofielen zo lekker vinden! 🙂

Optimaal signaal naar je DAC

Met een mooie, nieuwe DAC zou het zonde zijn om de gewone outputs van het moederbord te gebruiken.
De standaard hardware in een PC is niet gemaakt voor high-end audio. Voor een optimaal resultaat gebruik je daarom beter een hoogwaardige USB-kaart.

Hoogwaardige USB-kaart aankopen?

Paul Pang USB-kaart V3 (OCXO-clock)

De beste kaart ter wereld momenteel is de Paul Pang USB-kaart V3 of V4.

Die heeft een op maat gemaakte OCXO-klok. Hierdoor wordt je signaal veel beter getimed en krijg je een veel lagere jitterwaarde. Een veel beter digitaal signaal wordt naar je DAC gestuurd en zal er dus analoog ook beter uitkomen.

hardware upgrade voor je audio-pc of streamer: Paul Pang USB-kaart V3

Klik hier om de Paul Pang USB-kaart V3 te bekijken in mijn webshop.

Paul Pang USB-kaart V2

Wil je het meer prijsbewust? Kies dan voor de USB-kaart V2 van Paul Pang. In plaats van een hoogwaardige OCXO-clock gebruikt deze kaart een op maat gemaakte TCXO.

hardware upgrade voor je audio-pc of streamer: Paul Pang USB-kaart V2

Klik hier om de Paul Pang USB-kaart V2 te bekijken in mijn webshop.

 

Upgrade 5: Gebruik een externe lineaire voeding (LPSU)

hardware upgrade voor je audio-pc of streamer: HDPLEX 200W LPSU lineaire voeding

HDPLEX 200W externe lineaire voeding (LPSU)

Veel audiofielen gebruiken hoogwaardige stroomvoorziening om hun componenten mee te voeden. Denk maar aan high-end stroomkabels, netfilters, conditioners, audiofiele zekeringen enzovoorts.

Misschien gebruik jij ook één van deze apparaten om je setup naar een hoger niveau te tillen? Wel, dan raad ik je aan om dit zeker ook te gebruiken bij een audio PC / streamer.

De standaard voeding van een PC gebruikt een gewone stroomkabel. Deze aanpassen naar een betere kabel kan al winst opleveren. Maar wil je echt het allerbeste, dan is een lineaire voeding (oftewel “lineair power supply unit”, kortweg LPSU) een must.

Je kan dan kiezen om de ganse PC te voeden met bijvoorbeeld een 12V lineaire voeding. Maar beter is apart te gaan voeden. Zo kan je alle apparaten wat de stroom betreft volledig van elkaar scheiden.

De meeste lineaire voedingen op de markt hebben aparte “rails”. Simpel gezegd zijn dat verschillende aparte voedingen in één behuizing. Bijvoorbeeld de HDPlex 200W lineaire voeding heeft vier aparte rails:

  • 12V
  • 5V
  • 19V
  • variabel, zelf te kiezen tussen 5V en 19.5V.

Je kan dan bijvoorbeeld een PicoPSU gebruiken om SSD en moederbord/CPU te voeden via de 12V rail, en je kan apart je USB-output voeden met de 5V rail.

Gebruik bij deze aanpak zeker ook hoogwaardige bekabeling om de lineaire voeding aan te sluiten op het stroomnet, en om hem aan te sluiten op de computer.

Je zal versteld staan welke invloed dit heeft op je klank….

Lineaire voeding aankopen?

HDPLEX 200W LPSU

De HDPLEX 200W LPSU is momenteel de beste prijs / kwaliteit lineaire voeding op de markt. Ze is gebouwd als een tank en maakt gebruik van componenten die bij audiofielen zeer hoog staan aangeschreven: hoogwaardige ELNA-capacitors en Lineair Technology voltage regulators.

review HDPLEX 200W LPSU lineaire voeding

Klik hier om de HDPLEX 200W lineaire voeding te bekijken in mijn webshop. 

 

Hopelijk heb ik je wat wijzer gemaakt en kan je deze upgrades zelf gaan toepassen op je eigen audio-pc, muziekserver of streamer.

Ik wens je veel succes! 🙂

Wat gehad aan deze tip? Deel hem met je vrienden:

2 Comments on “5 onmisbare hardware upgrades voor je audio-PC / streamer”

  1. Bedankt voor je nuttige tips voor de audio-upgrade. Ik ben wat kieskeuriger geworden omdat ik, zeker nu ik meer thuiszit, vaker muziek luister via de PC. Ik heb met je lijst in de hand een aantal bestellingen voor de computer gedaan. Met je goede handleiding kan het niet misgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *