Gebruik je PC enkel voor muziek

Dries Van HooydonckHardwareLeave a Comment

Gebruik je PC enkel voor muziek

Dit lijkt misschien een bizarre tip voor sommige audiofielen die dit lezen. Bij de doorwinterde audiofiel heeft elk apparaat een mooie plek in het hifi-rek, met elk een eigen functie, en met als enige doel: optimaal muziek weergeven.

Ikzelf gebruik ook een “dedicated” computer audio transport.

Toch zou je ervan versteld staan hoeveel audiofielen een standaard laptop of desktop gebruiken om muziek mee af te spelen. Diezelfde computer doet dan ’s avonds ook nog eens dienst om mails te versturen, of voor andere doordeweekse taken.

Terwijl de rest van de high-end audiocomponenten in de setup mooi staan te blinken, is de bron die dit alles weergeeft een toestel dat eigenlijk niet eens gemaakt is voor high-end muziekreproductie.

Herken jij deze situatie? Lees dan zeker even verder…

“all-in-one”

Wellicht heb jij thuis een deftige audio-installatie. Je hebt een aparte versterker, mooie luidsprekers, misschien zelfs een mooie externe DAC of audiofiele bekabeling.

Jij zal dan wellicht nooit een “all-in-one” systeem kopen. Ik bedoel zo’n apparaat met ingebouwde luidsprekers, wifi en bluetooth, een cd-wisselaar, en met nog extra toeters-en-bellen.

Jij weet dat zo’n apparaat nooit optimaal muziek zal weergeven, zeker niet als je het voor weinig geld kan aanschaffen.

Hetzelfde geldt voor een computer. Een standaard desktop of laptop kan heel veel taken uitvoeren. De meeste van die taken doet zo’n computer echt behoorlijk. Helaas hoort high-end audioreproductie daar niet bij.

Eindeloze lijst van problemen

Ter illustratie geef ik je graag enkele voorbeelden van zaken die bij geen enkele laptop of desktop optimaal presteren:

  • De hardware is niet in staat om een optimaal signaal naar de externe DAC te sturen
  • Het besturingssysteem is niet geoptimaliseerd
  • De BIOS is niet geoptimaliseerd.
  • Er zijn overbodige achtergrondprocessen werkzaam
  • Je audioprocessen krijgen geen voorrang.
  • EMI/RFI hebben vrij spel
  • Er is geen optimale stroomvoorziening

En deze lijst gaat nog wel een tijdje verder…

Achtergrondprocessen

Vooral Windows staat bekend om zijn overbodige achtergrondprocessen.

Maar dit geldt evengoed voor OSX of Linux.

Om te weten welke processen er in de achtergrond werkzaam zijn, kan je dit in Linux of OSX gemakkelijk nakijken:

Open een terminal.

Gebruik het commando top in deze terminal.

Dan zie je een lijst van processen, en welke resources ze gebruiken.

Het programma top kan je in OSX afsluiten door de toetsencombinatie control + c in te drukken. In Linux kan je top afsluiten door middel van de letter q.

In Windows kan je dit ook nakijken:

Je drukt op de toetsen control, alt en delete en kiest voor  “Task Manager” oftewel “Taakbeheer”. In het tabblad “Processen” zie je dan welke onderdelen je systeem het meeste belasten.

Ontelbare tweaks…

Gelukkig zijn er ontelbare tweaks die je kan uitvoeren om je PC te optimaliseren. Er bestaat bijvoorbeeld hele goede software die je besturingssysteem optimaliseert voor audio en bijvoorbeeld audioprocessen wél voorrang geeft.

Ook bestaat er “audiofiele” hardware, zoals een aparte USB-kaart die gemaakt is om een optimaal signaal naar je DAC te sturen. Of je kan bijvoorbeeld een OCXO-clock gebruiken om jitter en timing-errors te voorkomen. Je kan ook je bekabeling optimaliseren met high-end SATA-kabels, high-end interne stroomkabels, enzovoorts.

De mogelijkheden zijn erg groot.

En nu mijn  tip…

Al deze optimalisaties zijn niet raadzaam als je jouw PC of laptop ook gebruikt voor andere taken.

Dus mijn tip: gebruik je PC (of laptop) enkel voor muziek. Dan kan je deze computer écht gaan optimaliseren voor iets veel leuker dan tekstverwerking of e-mail, namelijk voor een optimale muziekweergave. Zo krijg je de ultieme bron, een component waar elke audiofiel van droomt.

Maar let op!

Bij sommige laptops of computers is het zinloos om te gaan optimaliseren, omdat je simpelweg niet alles kan optimaliseren.

Eén enkele tweak of één audiofiele component heeft geen enkele zin, als de rest inferieur blijft.

Gebruik je bijvoorbeeld een standaard stroomvoorziening, dan is het niet aangewezen om een hoogwaardige OCXO-clock of de allerbeste high-end SATA-kabel te gaan gebruiken. De som is altijd meer dan de delen.

In dat geval is het veel beter om een aparte computer te gaan bouwen. Dan kies je echt alles zelf en kan je een “ultieme bron” bouwen voor jouw high-end setup.

Net zoals die andere apparaten mooi staan te blinken in je hifi-rek, verdient jouw setup ook een ultieme bron. Een bron die minstens even fenomenaal klinkt als je andere audiocomponenten.

Gebruik je PC dus enkel voor muziek. Of nog beter: bouw zelf een ultieme bron.

Ik wens het je van harte toe! 🙂

Wat gehad aan deze tip? Deel hem met je vrienden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *