Hoe krijg jij het beste signaal van je audio-PC naar je externe DAC?

Dries Van HooydonckHardwareLeave a Comment

hoe krijg jij het beste signaal van je PC naar een externe dac

Je weet het ondertussen al: ik ben grote voorstander van computer audio. Als je een audio-pc volledig optimaliseert, krijg je echt het allerbeste geluid.

Je krijgt dan een optimale sound die veel beter is dan streamers van de bekende merken, of kant-en-klare oplossingen.

Maar je moet dan wel goed gaan bouwen.

De beste optie is een “computer audio transport”, of kortweg CAT.

Dat is een computer die enkel fungeert als transport. Deze PC wordt geoptimaliseerd om een zo optimaal mogelijk signaal naar je externe DAC te sturen.

Eén van de belangrijkste onderdelen van zo’n computer audio transport is de output. Dat is de plek waar het digitale signaal van je computer naar je externe DAC wordt gevoerd.

In dit artikel leg ik je uit hoe jij de uitgang van je computer audio transport kan optimaliseren met de beste USB-kaarten die momenteel beschikbaar zijn.

 

Weg met jitter & timing errors

hardware tweak high-end audio pc

Als we het over digitaal geluid hebben, dan moet ik het eerst even hebben over een “clock”.

Behalve de DAC-chip zelf, is ook de implementatie van een deftige “clock” van cruciaal belang voor de optimale werking van je DAC.

Zo’n clock zorgt voor de “timing” van het digitale signaal. Hierdoor worden jitter en timing-errors tot een absoluut minimum herleid.

Jitter en timing-errors zijn dé grote boosdoeners in digitale audio.

Het is dankzij deze twee boosdoeners dat je geluid “hard” wordt weergegeven of met “ruwe randjes”, en dat er geen rust is in het geluidsbeeld.

Dit is het “digitale” geluid dat door veel mensen lang dé reden was om niet over te stappen naar digitaal, om digitaal zelfs te verafschuwen. Daarom kiezen er nog steeds veel audiofielen voor vinylweergave. Of voor reel-to-reel tapes.

Maar bij vinylweergave heb je ook storingsfactoren: WOW, flutter, rumble,…

Je kan jitter daarom een beetje de digitale WOW of rumble noemen.

Maar als een clock optimaal wordt gebruikt, dan heb je wel rust in het geluidsbeeld. Geen ruwe randjes meer. Geen hardheid. En dan kan digitaal ook “analoog” klinken, net zoals een LP of een reel-to-reel tape.

In de studio wordt standaard een master clock gebruikt. Die zorgt dan voor een correcte timing van alle digitale apparaten. In de pro wereld is een deftige clock dus al lang “algemeen aanvaard”.

Bij audiofielen is dat nog niet altijd het geval. Zeker niet als het over de bron gaat…

De beste bron verdient ook de beste clock

De bron in een high-end audio setup verdient dus ook een deftige klok. En dat is logisch. Want dankzij de bron kan er ook jitter ontstaan, of timing-errors.

Het is een groot vooroordeel van veel audiofielen dat je enkel je DAC moet optimaliseren. Maar dat klopt niet.

Je bron levert namelijk het digitale signaal aan die DAC. Als dat signaal niet optimaal aan de DAC wordt gegeven, zal de DAC dit ook nooit optimaal naar analoog kunnen omzetten, en ook niet optimaal kunnen doorsturen naar je versterker.

Ik geef je even een heel grappig voorbeeld:

pannenkoeken

Ons zoontje van 2 jaar heeft net pannenkoeken leren kennen. En dat lust hij heel graag. Dus wij maken momenteel bijna elke week wel een keer pannenkoeken (niet enkel zoet natuurlijk, met kaas of groentjes vindt hij gelukkig ook heel lekker!).

Die pannenkoeken ga ik gebruiken als voorbeeld om duidelijk te maken dat de bron even belangrijk is dan de DAC. Het kan nog meer van de pot gerukt hoor, maar dat bespaar ik je  🙂

Here we go:

Als je beslag maakt, mix je eieren, melk en bloem (en sommige belgen doen er nog een trappistenbier bij). In de pan wordt dit papje dankzij hitte omgezet naar een lekkere pannenkoek.

Maar… als je niet oplet met de eieren breken (of als je zoontje van 2 jaar de eieren breekt), dan kan er in je beslag kan per ongeluk een stukje eierschaal zijn beland.

Nietsvermoedend spreidt je dit beslag uit in de pan, je wacht een minuutje en je hebt een lekkere pannenkoek.

Zal dat stukje eierschaal ook in de gebakken pannenkoek zitten? Het antwoord spreekt voor zich denk ik…

Zo is het ook met de omzetting van digitaal naar analoog. Als de DAC een digitaal signaal binnenkrijgt met hoge jitterwaarden, dan zal je dat na de omzetting naar analoog ook in de weergave horen.

Een taaie hap, of een “hard” geluid… dit smakelijke voorbeeld maakt het wel duidelijk, toch? 🙂

Paul Pang

Paul Pang

Paul Pang is voor mij een guru. Ik heb doorheen de jaren zoveel van hem geleerd.

Dankzij Paul Pang heb ik jaren geleden mijn eerste audiofiele computer (die ik had overgekocht van een vriend) volledig kunnen optimaliseren wat betreft de hardware.

Paul Pang was wereldwijd één van de allereerste techniekers die experimenteerde met audiofiele componenten om het geluid van een computer te optimaliseren.

Hij gebruikte bijvoorbeeld als eerste een hoogwaardige SATA-kabel. Die kwam in 2004 voor het eerst op de markt, lang voordat andere merken dit deden.

Dankzij zo’n SATA-kabel wordt de data-overdracht tussen het moederbord en de harde schijf (of beter: SSD) optimaal.

Dit is bij de meeste computers dé grootste zwakke schakel.

Ondertussen werden zijn ontwerpen overgenomen door andere merken.

Een kleine anekdote: in een e-mail naar mij heeft hij ooit gezegd dat die andere merken van high-end SATA-kabels zijn ontwerpen hebben gestolen.

Of dit waar is weet ik niet. Ik weet wel dat hij al jarenlang pionierswerk verricht voor de computeraudiofiel.

Paul Pang heeft ook een eigen clock ontwikkeld. Dankzij deze klok wordt het digitale signaal optimaal getimed. Hierdoor is er minder jitter, treden er minder fouten op en moet er niet aan error-correctie gedaan worden.

Paul Pang pakt dit probleem dus aan bij de bron.

Paul Pang USB-Kaart V2: TCXO

De eerste high-end USB-kaart die Paul Pang op de markt heeft gebracht, wordt nu verkocht als de V2 (en V2S) USB-kaart.

Deze kaart heeft een TCXO-klok aan boord.

Deze kaart is ideaal als je een budgetvriendelijke oplossing zoekt. Deze kaart zal veel beter klinken dan de standaard USB-poorten van je PC of laptop.

Het is een PCIe-kaart, dus je kan de kaart heel gemakkelijk zelf in je PC op het moederbord monteren. Paul Pang raadt aan om de kaart in de eerste PCIe-laan te monteren. (als je een mini-ATX moederbord gebruikt, heb je misschien maar één laan? Dan is de keuze voor plaatsing nog gemakkelijker natuurlijk)

Paul Pang USB-kaart V3 en USB-kaart V4: OCXO

De USB-kaart V3 en de USB-kaart V4 gebruiken een OCXO-klok in plaats van een TCXO-klok.

OCXO staat voor Oven Controlled Crystal Ocxilator. Een OCXO zal altijd een beter resultaat geven dan een TCXO. Dit komt omdat bij een OCXO de klok veel beter op een constante temperatuur kan blijven. Hierdoor krijg je een veel stabielere werking van de clock, en dus een betere timing van je signaal.

Wil jij het allerbeste geluid voor jouw high-end setup? Kies dan beter voor de USB-kaart V3 of de USB-kaart V4 van Paul pang.

Wat is het verschil tussen de USB-kaart V3 en USB-kaart V4 van Paul Pang?

De hardware van de USB-kaart V3 en de USB-kaart V4 is identiek. Allebei de kaarten gebruiken dezelfde componenten en dezelfde hoogwaardige OCXO-klok.

Het enige verschil is gebruiksgemak:

Bij de V3 zit de OCXO gemonteerd op de USB-kaart. Bij de V4 zit de OCXO in een aparte module.

De V4 is vooral handig als je weinig plaats hebt in je behuizing.

Bijvoorbeeld bij de Streacom FC5 of FC10 is een V4 de beste keuze.

Maar in een Streacom FC9 past de V3 ook perfect.

Paul Pang USB-kaart aankopen?

Bekijk alle USB-kaarten in mijn webshop.

Vond je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *