Het verschil tussen een Audio-PC, HTPC, streamer, CAT, muziekserver en headless server

Dries Van HooydonckHardwareLeave a Comment

Het verschil tussen een Audio-PC, HTPC, streamer, CAT, muziekserver en headless server

Een Audio-PC is een computer waarmee je muziek kan afspelen. Deze PC is volledig geoptimaliseerd met maar één doel: optimale reproductie van het geluidssignaal.

Maar… verschillende benamingen worden door elkaar gebruikt.

Ik geef je graag even een korte uitleg bij de verschillende benamingen.

Computer Audio Transport (of kortweg “CAT”)

Computer Audio Transport voorbeeld: Streacom FC9 behuizing

Als de PC enkel fungeert als transport, dan spreek je van een Computer Audio Transport, of kortweg “CAT”.

Deze PC heeft dan zelf geen DAC aan boord. De PC is geoptimaliseerd om het best mogelijke digitale audiosignaal rechtstreeks naar een externe DAC te sturen.

AudioPC.shop maakt uitsluitend gebruik van Computer Audio Transports. Met een volledig geoptimaliseerde CAT en met een hoogwaardige externe DAC, geeft deze oplossing de allerbeste geluidskwaliteit.

CAT’s worden meestal in een “stille behuizing” gebouwd, zoals bijvoorbeeld Streacom behuizing.

In veel gevallen heeft een CAT ook een cd-rom drive aan boord, om cd’s te kunnen rippen (muziek van de cd opslaan op de harde schijf).

Streamer

 

Illustratie streaming voor audio-pc

De PC “streamt” data van een externe bron. Dit kan een externe harde schijf zijn, de interne schijf, een ander apparaat in het netwerk zoals een NAS (Netwerk Access Storage) of een online dienst zoals Tidal, Qobuz,..

Een Computer Audio Transport kan dus gebruikt worden als streamer.

Muziekserver

 

Illustratie netwerk muziekserver

Een server is een computer die diensten verleent aan andere computers. Die andere computers noemen we dan “clients”. Het internet is het beste voorbeeld van een opstelling tussen servers en clients.

Eigenlijk is het internet niet meer dan een aaneenschakeling van (heel veel) verschillende servers. Op deze computers staat alle data opgeslagen van een website. Zo’n servers verlenen aan de surfer (client) alle diensten die nodig zijn om de website via je internetbrowser te kunnen bekijken.

Een muziekserver is dus eigenlijk een apparaat dat gemaakt is om muziek op te slaan, en te “serveren” aan je audio-installatie.

Elke Computer Audio Transport is in principe ook een muziekserver. Maar niet elke muziekserver is een Computer Audio Transport. Als de muziekserver zelf een DAC aan boord heeft is het geen Computer Audio Transport.

HTPC

 

htpc home cinema pc

HTPC staat voor “Home Theatre PC”.

Dit soort PC is gemaakt om niet enkel muziek maar vooral films op te slaan en af te spelen. Foto’s bekijken behoort ook tot de mogelijkheden.

Veel HTPC’s hebben een cd-rom drive aan boord om dvd / blu-ray af te spelen, of om cd’s te rippen (muziek van de cd opslaan op de harde schijf).

Niet enkel een optimale geluidskaart, maar vooral een hoogwaardige grafische kaart zijn noodzakelijk voor een optimaal resultaat.

HTPC’s worden meestal in een “stille behuizing” gebouwd, zoals bijvoorbeeld de behuizing van Streacom.

Headless server

 

Illustratie headless server audio-pc

Een headless server is een server zonder lokale interface. In deze context betekent headless dat de computer geen scherm, toetsenbord of muis heeft. Alles verloopt automatisch, of wordt bestuurd vanop afstand.

Servers in grote datacenters zijn vaak “headless”.

Voor een audio-PC betekent dit dat je je muzieksoftware bestuurt met een extern apparaat. Voorbeelden hiervan zijn een laptop, een tablet of een smartphone.

Het voordeel is gebruiksgemak.

Het nadeel is dat je constant een netwerkverbinding moet gebruiken. Een draadloze netwerkverbinding (wifi) zou volgens de echte geluidspuristen de geluidskwaliteit negatief kunnen beïnvloeden.

Nu je de verschillende termen kent…

Welk soort audio-PC gebruik jij?

Laat het me even weten als reactie onderaan dit bericht.

Ik ben zeer benieuwd! 🙂

Wat gehad aan deze tip? Deel hem met je vrienden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *