Stilte voor de storm, oftewel: het high-end audio dieet

Dries Van HooydonckLuisterenLeave a Comment

Stilte voor de storm - high-end audio dieet & luistermoeheid

De lucht kleurt pikzwart. Het is muisstil buiten. Je weet dat er onheil op komst is.

En dan plots…

De eerste knal, zoals vuurwerk op oudjaar maar dan tien keer luider. Nog een knal, en flitsen om de paar seconden. Dan volgt een stortvloed van regen, waarbij het dak van je huis het elk ogenblik lijkt te begeven.

Ik vind onweer zalig. Dan voel ik weer even dat ik leef. De adrenaline schiet bij mij de hoogte in, en vol spanning kijk en luister ik naar dit schouwspel. De betere thriller is er niets tegen.

Het is juist dat moment van stilte dat me zo intrigeert. De stilte voor de storm. Als je die scene ziet in een film, dan weet je dat er zo meteen iets eng gaat gebeuren.

Door die stilte is de apotheose nadien des te indrukwekkender. Hoe stiller de periode ervoor, des te groter de climax nadien. Dat is contrast. Wij mensen houden daarvan. Ons brein is het meest alert bij contrast.

Als je een groep mensen ziet die allemaal grijs is gekleed, valt er niemand op. Maar is er één persoon rood gekleed, dan pik je die er zo uit. Omdat die afwijkt van de rest.

Wij zijn al zo geprogrammeerd sinds de oertijd. Toen kon contrast gevaar betekenen. Een gele tijger tussen de groene struiken bijvoorbeeld. Brein op ultra-actief. En maar goed ook.

Dat is met high-end audioweergave net hetzelfde.

Luister jij elke dag muziek, dan kan dat op den duur ook gaan vervelen. Luistermoeheid zoals ze zeggen.

WAW effect als oorzaak van luistermoeheid

Natuurlijk kan je installatie de oorzaak zijn van luistermoeheid. Een component die alles altijd hetzelfde kleurt, kan op den duur gaan vervelen, ook al gaf hij eerst een WAW-effect.

Bij een eerste beluistering klinkt het dan fantastisch. Dit staat in contrast met wat je gewend was. Je brein op ultra-actief.

Maar na elke dag luisteren begint dit al snel saai te worden. Omdat het wellicht de muziek niet helemaal weergeeft zoals die echt behoort te klinken. Het kleurt bepaalde karakteristieken, of zet ze extra in de verf. Na een tijd wordt je dit beu en wil je weer wat nieuws.

Luistermoeheid ben je zelf

Een andere oorzaak van luistermoeheid ben je zelf.

Als jij elke dag meerdere uren muziek luistert op je high-end setup dan kan het ook gaan vervelen op den duur. Ook al heb je de allerbeste setup, gewenning treedt op.

Wat je eerst héél goed vond klinken, klinkt na een tijd nog maar gewoontjes.

Omdat het luisteren op die setup routine en normaal is geworden, gaat je brein weer slapen. Je muziek wordt dan zoals die grijze massa, zonder die ene persoon die rood is gekleed. Of zonder tijgers in de bosjes.

Dan zal je ook weer willen upgraden. Een kostelijke grap als je daar telkens weer voor gaat.

Zo voorkom je luistermoeheid: het high-end audio dieet

Beter kan je dan even afstand nemen van je setup. Geen muziek luisteren. Een paar dagen een high-end audio dieet.

In plaats daarvan kan je bijvoorbeeld eens een lange wandeling gaan maken in de natuur. Naar een live concert. Met vrienden afspreken. Een dagje naar de stad.

Zo kan je zelf bewust stilte inlassen voor de storm.

Als je dan na een aantal dagen terug op play drukt zal je merken dat je setup weer fantastisch klinkt. Geen grijze massa meer, maar intens knallend onweer uit je speakers.

Hoe stiller het voorheen was, des te intenser is nu de muziek.

Luistertip na die stilteperiode: Riders on the Storm van The Doors bijvoorbeeld? 😉

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan even met je vrienden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *