Audiofiele albums die je moet gehoord hebben

Dries Van HooydonckMuziek22 Comments

Audiofiele albums die je moet gehoord hebben

Ik ben een enorm grote liefhebber van muziek, met een grote muziekcollectie.

Daarom ga ik hier op regelmatige basis mijn referentiealbums publiceren.

Enerzijds zijn dat audiofiele albums.

Bij audiofiele albums ligt de focus ligt op de opnamekwaliteit. Die albums klinken op een high-end setup werkelijk fenomenaal. Ze kunnen gebruikt worden om een high-end audio setup mee te testen.

Anderzijds ben ik ook fan van simpelweg goeie muziek. Dus je leest hier ook over albums waarvan de performance steengoed wordt neergezet door de muzikanten.

Want laat ons eerlijk zijn: het belangrijkste bij het weergeven van muziek is toch nog steeds de performance, de muzikaliteit van de artiest en hoe die artiest zijn/haar emotie kan overbrengen door middel van muziek. Toch?

In dit artikel geef ik je graag een eerste opsomming van mijn referenties:

Ik heb dit artikel geschreven voor hifi-opinions.com. Deze lijst met audiofiele albums verscheen voor het eerst online op 26 mei 2016. 

Mijn referentie albums

#1 Audiofiele albums

Bij deze audiofiele albums ligt de focus op de opnamekwaliteit en minder op de performance. Deze albums zullen op de betere high-end installatie echt fenomenaal klinken. Ze kunnen daarom gebruikt worden als referentie. Maar als het gaat over het genieten van goede muziek, kijk dan zeker ook naar “Mijn persoonlijke favorieten” (deel #2, verder in dit artikel).

 

Anne Bisson – Blue Mind

Anne Bisson audiofiele albumsDebuutalbum van de zangeres. Beschikbaar op cd en op 180g vinyl. Eén van de beste audiofiele persingen van 2012 volgens TONEAudio Magazine. Uitgebracht door Fidelio Audio. Exclusief gedistribueerd door Elusive Disc. Recent zelfs geremastered op reel-to-reel tape. Prachtige opnamekwaliteit. Kenmerkend zijn de warme middentonen en de kristalheldere, intieme en zijdezachte zangstem van Bisson. Opname via: Neumann U67 (op bas), Neumann U89 (zangstem), B&K 4003 (piano), Sennheiser MKH40 microfoons, Raindirk mixer. Mastering via: MOON eindversterkers, DCS Digital & Weiss EQ, Analoge Mixer: Raindirk, DCS & Weis converter, 24-bit 96 kHz, PCM 9000 voor mastering, Moon versterker voor playback.

Mickey Hart, Airto, Flora Purim – Däfos

Däfos audiofiele albumsLang voordat wereldmuziek mainstream werd, had ethnomusicoloog en drummer Mickey Hart (vooral bekend van zijn werk met The Grateful Dead) reeds een voorliefde voor uitheemse ritmes. Zijn album Däfos uit 1985 kreeg sinsdien een ware cult following bij audiofielen, met vermelding in de TAS LP lijst en een uitgebreid artikel in datzelfde magazine (The Absolute Sound). Dit album werd opgenomen in het Japan Center Theater in San Francisco zonder publiek. De ruimtelijkheid en het live gevoel van de performance wordt op dit album dermate goed belicht, dat je bij beluistering het gevoel krijgt echt op het podium mee te kijken en exact te kunnen volgen wat de verschillende percussionisten en instrumentalisten uitvoeren. Dit album werd dan ook opgenomen door een ware legende: opname-ingenieur Keith O. Johnson, die later Reference Recordings oprichtte.

Jon Hassell – Fascioma

audiofiele albums jon hassel fasciomaJon Hassell is geen onbekende bij jazzliefhebbers. Hij maakte naam sinds eind de jaren zeventig en werd vooral bekend via zijn albums op het geweldige ECM label. Doorheen de jaren werkte hij samen met topmuzikanten zoals o.a. David Sylvian en Brian Eno. Op dit album, uitgebracht bij audiofiel label Waterlily Acoustics, wordt Hassell vergezeld van nog zo’n topmuzikant: Ry Cooder. Kenmerkend voor Hassell is zijn gesynthetiseerde trompetspel. Op dit album is dit echter achterwege gelaten. Er werd bewust gekozen voor een uitgepuurde vorm, met erg sferische nummers en een jazz standard als openingstrack: “Nature Boy”. De opname zelf is ook uitgepuurd, volledig analoog opgenomen door Tim de Paravicini van Esoteric Audio Research (EAR) met enkel gebruik van triode vacuum lampenapparatuur, met inbegrip van alle microfoons en preamps. Micro’s werden opgesteld volgens de klassieke “Blumlein” configuratie en geen enkele vorm van noise reductie, limiting, compressie of equalizing werden gebruikt.

Sara K. & Chris Jones – Live In Concert

Sara K & Chris Jones Live In Concert - Audiofiele albumsLive album van “Queen of Audiophile” Sara K. en opgenomen tijdens de door B&W gefinancierde Nautilus tournee in 2002. Sara K. tekende bij Stockfisch Records nadat haar contract bij Chesky Records was beëindigd. Het nieuwe contract bestond slechts uit één pagina, wat veel zegt over het vertrouwen van Stockfisch in hun muzikanten. Voor Sara K. was dit één van de grote motivaties om te tekenen, samen met het feit dat haar begeleidingsgitarist Chris Jones zou worden. Chris Jones is een meester van zijn instrument en ook op dit album ruimschoots aanwezig. Kenmerkend aan dit album zijn het live gevoel dat maakt dat je precies echt aanwezig bent, de prachtige zangstem van Sara K. met een zeer verscheiden gebruik van timbres, en het prachtige, virtuose gitaarwerk van Chris Jones. Opname is zeer sterk, wat we gewend zijn van Günter Pauler, de opname-ingenieur en oprichter van audiofiel platenlabel Stockfisch Records.

Doug MacLeod – There’s A Time

Doug Macleod There's A Time Audiofiele AlbumsHeerlijke, eerlijke blues, gebracht door Doug Macleod en uitgebracht via HDCD op het Reference Recordings label van opname-ingenieur en legende Prof. Keith O. Johnson. Live door hem opgenomen in één take bij Skywalker Sound (de studio van George Lucas) zonder overdubs, compressie, of andere opsmuktechnieken. De opnameketting werd bewust erg puur gehouden en dat hoor je. Dit album is zeer rijk aan (micro)details en beluisterd via de betere muziekinstallatie staat Macleod letterlijk in je huiskamer te spelen. Winnaar van 2 Blues Music Awards: Acoustic Artist of the Year & Acoustic Album of the Year.

 

#2 Mijn persoonlijke favorieten

Bij deze albums ligt de focus op de performance en de muzikaliteit, én klinken de opnames nog goed ook.

 

Art Ensemble Of Chicago – Full Force

Art Ensemble of Chicago - audiofiele albums

Een Belgische komiek vertelde ooit in een interview dat zijn leven erg ingewikkeld is. Hij heeft hiervoor alvast één remedie: luisteren naar free jazz. Omdat dit genre zo complex is, lijkt zijn eigen leven plots veel gemakkelijker. Dit album werd daarom niet gekozen voor zijn toegankelijkheid, maar wel voor de ruimtelijkheid, natuurlijkheid en het realisme van de opname, waarbij elk instrument prachtig in de ruimte wordt neergezet, met een zeer natuurlijk en realistisch timbre. Beluister maar eens de openingstrack, met eerst enkele originele percussie-instrumenten, een kazou die een vogel nabootst (lijkt echt rond te vliegen in de luisterruimte achter de speakers) om dan stilaan op te bouwen naar de hoofdmoot van de song, met saxofoon en contrabas als respectievelijk protagonist en antagonist, tot het geheel een chaotische apotheose bereikt.

James Blake – James Blake

James Blake - audiofiele albums

Dit album is geen voorbeeld van eerlijk opgenomen instrumenten maar eerder een geslaagde combinatie van slim gecreëerde geluiden die samen met de breekbare stem van Blake voor een uurtje aangename muziek zorgen. De aanwezigheid van sub bas in deze opname zorgt voor een ideale test op controle in het laag. Bij het nummer “There’s A Limit To Your Love” – een cover van Feist & Gonzales – komt de sub bas volledig tot zijn recht en leer je meteen de limieten van je muziekinstallatie kennen. Als testnummer had het nummer misschien beter “There’s A Limit To Your Speakers” geheten. Maar dat had James Blake wellicht niet in het achterhoofd toen hij dit pareltje maakte.

Suzanne Abbuehl – The Gift

Suzanne Abbuehl The Gift - audiofiele albums

Het label ECM is een eigen universum van artiesten, albums en voor de muziekliefhebber dus ook met steeds nieuwe ontdekkingen. Eén van mijn meer recente ECM ontdekkingen is Suzanne Abbuehl met “The Gift”, haar 3e album op het label. Deze uitermate sferische reis onderscheidt zich  conceptueel van vorige albums, met 16 composities van eigen hand. Abbuehl combineert etherische zangpartijen met teksten van 19e-eeuwse poëten zoals Dickinson en Brontë alsook met hedendaags literair werk van Sara Teasdale en Wallace Stevens. In deze muzikale reis wordt ze vergezeld van piano, bugel, percussie en harmonium. Een parel van een album om compleet bij weg te dromen, in de typische trend van het label.

Manu Katché – Third Round

Manu Katché Third Round - audiofiele albums

Derde album van drummer Katché op het legendarische ECM label. Prachtige, verleidende jazz die uitblinkt in samenspel (lees: intonatie) van de muzikanten, met drummer Katché als drijvende kracht, waarbij hij niet enkel ritmisch maar ook muzikaal in topvorm blijkt. Elke glinstering van het cimbaal en elke slag op de toms zuigt de luisteraar dieper in het verhaal. Die drums werden trouwens opgenomen met een zeer ruimtelijke stereoplaatsing, waardoor de performance van Katché nog meer wordt uitvergroot. Vergezeld van Tore Brunborg: saxofoon ; Jason Rebello: piano & Fender Rhodes ; Pino Palladino: bas ; Jacob Young: gitaar (track 2, 6 & 10) ; Kami Lyle: stem (track 9) & trompet (track 9 & 10).

Malherbe & Löhrer – Nuit d’Ombrelle

Malherbe Löhrer Nuit d'ombrelle - audiofiele albums

Multi-instrumentalist Didier Malherbe, bij psychedelicafreaks vooral bekend als blazer bij Gong, kende sinds de jaren negentig van vorige eeuw een stijgende populariteit dankzij ethno-jazz formatie Hadouk Trio, waar hij zijn virtuositeit botviert op de doudouk. Dit is een Armeens blaasinstrument. Nuit d’Ombrelle is van een ander kaliber. Enkel gitaar, doudouk en een resem jazz standards die de revue passeren. Opnamekwaliteit is uitmuntend, waarbij het timbre van de doudouk en de begeleiding van Löhrer op gitaar erg natuurlijk en waarheidsgetrouw worden weergegeven. Een lust voor het oor.

Magna Carta – Lord Of The Ages

Magna Carta Lord of the Ages audiofiele albums

Ik denk dat geen enkel hifi-magazine dit album ooit als “referentie” aanduidde. “Lord of the Ages” is naar mijn mening één van de mooiste folk albums – progressive folk om meer precies te zijn – van de jaren zeventig. Zowel tekstueel als muzikaal zeer sterk, met teksten die tot de verbeelding spreken, zoals het titelnummer bijvoorbeeld, of die mijmeren over een ideale wereld, zoals het liefdevolle “wish it was”. De muzikanten die voornamelijk akoestisch spelen, zijn in topvorm op dit album. Het progressieve karakter is subtiel aanwezig, zonder echt bombastisch te worden. Dit is een vergeten pareltje uit de muziekgeschiedenis van de 20ste eeuw, en een aanrader voor iedereen die houdt van de schoonheid van het leven.

Musica Nuda (Petra Magoni & Ferruccio Spinet) – Live à Fip

Petra Magoni Musica Nuda Live à Fip - audiofiele albums

Musica Nuda, het Italiaans duo bestaande uit Petra Magoni (zang) en Ferruccio Spinet (contrabas) is niet heel erg gekend buiten Italië, behalve dan in audiofiele kringen. Daar mag mijns inziens verandering in komen. Het is verbazend om te horen wat je kan doen met deze “naakte” combinatie van enkel zang en bas. Het duo brengt eigen werk en covert verschillende pop songs, waaronder “Roxanne”, “Message In A Bottle”, “I Will Survive”, “Come Together” en “Day Tripper”. Opnamekwaliteit is uitmuntend, met een erg hoog “ik ben aanwezig” gevoel, een zeer gedefinieerde en virtuoze bas en een prachtige, kristalheldere zangstem van Magoni. Ze zingt erg toonvast, met een enorme soepelheid en een verbazingwekkend groot bereik.

Ayub Ogada – En Mana Kuoyo

Ayub Ogada - audiofiele albums

Debuut van de Keniaanse singer-songwriter uit 1993 op het wereldmuzieklabel Real World Records van Peter Gabriel, later opnieuw onder de aandacht gebracht dankzij het nummer “Kothbiro”, gebruikt in de soundtrack van de film “The Constant Gardener” en nadien gecoverd door jazztoetsenist Kenny Werner op diens album “Lawn Chair Society”. Folk Roots zegt over de opname ‘A haunting, spiritual quality that is reflective, intimate, introspective and demonstrates an extraordinary sensitivity to dynamics’, en dat kan ik alleen maar beamen. Eén van de betere albums die het Real World label ooit heeft uitgebracht. 

Dino Saluzzi – Kultrum

Dino Saluzzi Kultrum audiofiele albums

Solo album van de Argentijnse bandoneonspeler en zijn debuut op het legendarische ECM label. Behalve de bandoneon neemt Saluzzi op dit album ook alle percussie, zang en fluit voor zijn rekening. Een sferische reis doorheen de Zuid-Amerikaanse roots van Saluzzi, met een knipoog naar de inheemse volksmuziek en stammencultuur van het continent, prachtig opgenomen door Manfred Eicher en een dijk van een performance. Afwisselend uiterst subtiel of immens krachtig. De diepe drums, ratelende percussie, en sjamaanachtige vocalen in combinatie met de bandoneon en de fluit creëert een mix van diep spirituele en eeuwenoude ritualistische muziek.

Feist – Let It Die

Feist Let It Die - audiofiele albums

Debuutalbum van Canadese zangeres/songschrijfster Lesley Feist. Rolling Stone magazine beschrijft het album als volgt: “Feist brings uncommon breadth and individuality to the swoony indie lounge pop of her U.S. debut. Her hushed croon evokes the jazz tingle of Peggy Lee and her melodicism hearkens back to Tin Pan Alley, but Feist proves she’s a modern gal with a sparse yet varied sound that draws from chamber pop, chill-out, postmodern folk, Burt Bacharach and beyond. Feist’s own songs on the disc’s first half segue imperceptibly into a string of well-chosen cover tunes that confirm her nuanced good taste, particularly as she gently renders Ron Sexsmith’s “Secret Heart” and the Bee Gees’ “Love You Inside Out” as if they were penned by the same lovesick soul: herself.

Welke zijn jouw favoriete audiofiele albums? Laat het me zeker even weten via je comment onderaan dit bericht. Ik ben benieuwd 🙂

WAT GEHAD AAN DEZE TIP? DEEL HEM MET JE VRIENDEN:

22 Comments on “Audiofiele albums die je moet gehoord hebben”

 1. Hallo Dries,

  Mooi keuze aan cd’s. Staan er weer een paar bij die ik nog niet kende. Misschien nog een paar suggesties voor jou: Bliss-Quiet Letters (mooi laag), Kari Bremnes- Norwegian Mood (prachtige opname van stem) en Jennifer Warnes-The Hunter (heb zelf de K2HD master maar de gewone cd klinkt ook al goed).
  Vriendelijke groet,
  Roel

 2. Hoi Dries,

  Ik heb waanzinnig genoten van Musica Nuda. Ik heb me helemaal suf gezocht naar de cd, maar is helaas nergens meer verkrijgbaar met uitzondering van Discogs voor €100!
  Het heeft wel wat weg van de projecten van Rob Wasserman, bijvoorbeeld de cd “Duets” (https://youtu.be/aPbQrk5aWk0). Klinkt ook nog eens heel aardig (1988!)
  Een aanrader, die niet zou misstaan op jouw lijst is de cd “Cafe Blue” van Patricia Barber (https://youtu.be/Z0wNR6Zu-wQ). Een muzikale trip. Zo divers en heel verrassend. Soms heel klein en ingetogen. bijzonder mooi opgenomen. Een kink in de weergave en de ss n spugen je om de oren.

  groetjes,

  Raymond

  1. Hey Raymond

   Doet me deugd dat je zo genoten hebt van Musica Nuda 🙂

   Bedankt ook voor je aanbevelingen. Natuurlijk ken ik Café Blue Van Patricia Barber. Heb die hier in verschillende remasters, waaronder ook die va MFSL. Ook niet goedkoop als je die op cd of sacd wil aanschaffen.

   Muzikale groetjes & bedankt voor je reactie!

   Dries

 3. Eefje de Visser – Nachtlicht is ook een mooie opname, vooral het nummer Scheef.
  Angel Obel – Myopia is zeker het beluisteren waard.

 4. Jammer dat er van al dat moois op vinyl haast niets meer is terug te vinden om aan te kopen.

  1. Hey Roger

   Gelukkig zijn er ook heel veel kwaliteitsvolle audiofiele vinyl persingen en vinyl remasters van oudere albums beschikbaar.

   Ik denk dan aan audiofiele labels zoals bijvoorbeeld:

   Mobile Fidelity Sound Labs: https://www.mofi.com/
   Analogue Productions: https://en.wikipedia.org/wiki/Analogue_Productions
   Music Matters Jazz: https://www.musicmattersjazz.com/

   Of geluk hebben bij tweedehands verkopen, rommelmarkten, beurzen,…

   En ondertussen kan je ook heel veel digitaal in hoge resolutie of DSD aankopen, ook veel gedigitaliseerd op topniveau, vanaf de originele master tapes…

   Bijvoorbeeld jouw luistertip “The Mission” van Ennio Morricone, is ook uitgebracht op SACD, en kan je ook digitaal aanschaffen, bijvoorbeeld via Qobuz: https://www.qobuz.com/be-nl/album/bande-originale-du-film-the-mission-1986-ennio-morricone/0077778600152

   En in hoge resolutie zijn er ook andere uitvoeringen van bijvoorbeeld Gabriel met zijn hobo:

   https://www.qobuz.com/be-nl/album/gabriels-oboe-from-the-mission-archi-di-santa-cecilia-luigi-piovano-paolo-pollastri/3663729044334

   Muzikale groetjes!

   Dries

  1. Hey Roger

   Inderdaad heel mooie soundtrack, met de “klassieker” Gabriels Oboe!

   Ook prachtige film destijds 🙂

   Bedankt voor je aanvulling hier! Zeker waardevol voor andere lezers…

   Muzikale groetjes!

   Dries

 5. Hallo Dries,

  Ik ben net een 1,5 bezig met het ontdekken van HQ audiofiel en google veel en luister veel.
  Ik heb van jouw lijst weer hele mooie tips opgehaald, die ik zeker op vinyl tzt zal gaan aanschaffen.
  Je vraagt ook aan anderen wat men heeft op gebied van HQ.
  Ik heb 2 weken geleden Jacintha -Authumn Leaves gekocht limited edition 1-step orginal 30ips analoque Master 45 rpm 180gr.
  Wow loop en loop zuiver.
  Of Melodey Gardot- melody gardot – worrisome heart, Diana Krall-Live in Paris.
  Bedankt voor je luistertips.

  Met vriendelijke groet,
  Huub Verwey

  1. Hey Huub

   Bedankt voor je reactie! Ik ben blij dat je mijn aanbevelingen waardevol vindt 🙂

   Inderdaad, Jacintha heeft zeer goede opnames die behoren tot de “audiofiele klassiekers”…

   Is je LP een remaster van Analogue Productions? Die hebben zéér audiofiele persingen op plaat van haar albums 😉

   Mocht je graag nog meer audiofiele album “pareltjes” willen ontdekken, ik ben bezig met de internationale lancering van een nieuw project. En als gratis “welkomstkado” kan je hier 60 dagen lang elke dag een nieuwe audiofiele album “aanbeveling” van me ontvangen, plus ik vertel je dan ook waar je de beste versies vindt (de beste remasters, persingen op LP, hoge resolutie downloads, streaming,…). Via deze link kan je meteen toegang krijgen:

   https://audiophileacademy.com/free-audiophile-albums/

   Muzikale groetjes!

   Dries

 6. Hoi,
  Waarschijnlijk een open deur: Nils Lofgren Live met het nummer Keith don’t go. Zelden zo mooi een acoustische gitaar horen klinken op deze audiofiele cd.
  Mvg
  Ivo

 7. Hoi Dries,
  Echt audiofiel is mijn set niet. Maar ook op een vintage set hoor je het verschil tussen mooie opnames of minder/slechte opnames meer dan prima.

  Dank je wel voor de toffe tips. genoeg om te ontdekken. Ben begonnen met Dafos.
  Groet
  Chiel

  1. Hey Chiel

   Leuk om te horen dat je mijn tips waardevol vind! 🙂 Inderdaad Dafos is een echte “referentie” 🙂 En dan zeker nummer 7 “The Gates of Dafös”

   Veel muziekgenot gewenst!

   Dries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *