Top 10 soundtrack voor een zwoele zomer – audiofiele albums #2

Dries Van HooydonckMuziekLeave a Comment

audiofiele albums #2 zwoele zomermuziek

Het is deze zomer al warm geweest. Wekenlang zagen we enkel een blauwe hemel, brandende zon, en was er amper nog verfrissing te vinden.

Misschien is dat niet het ideale moment om binnen muziek te luisteren.

Nochtans verdient ook de zomer een soundtrack.

In dit artikel vind je mijn Top 10 van zwoele zomermuziek.

Deels zijn dat audiofiele albums (met enorm goede opnamekwaliteit).

Anderzijds vind je hier ook gewoon steengoeie muziek (die gelukkig ook goed is opgenomen).

Veel luisterplezier gewenst bij mijn soundtrack voor een hete zomer.

Zwoele zomermuziek top 10

1. Buena Vista Social Club – Buena Vista Social Club

 

zwoele zomermuziek audiofiele albums buena vista social club

Een gammel terrasje in een klein dorpje ergens in Cuba. Een cafébaas die je niet verstaat ook al spreek je vloeiend Spaans. Onder een palmboom een glaasje rum met verse rietsuiker nippen en de vlam in een dikke sigaar – uiteraard gerold op een Cubaanse vrouwenbil. Je hoeft niet op vakantie te gaan om deze taferelen te beleven. Vanaf de eerste noot van Buena Vista Social Club ben je er al. Dit album uit 1997 is wereldwijd 8,7 miljoen keer verkocht, wat enorm veel is voor een album met enkel wereldmuziek. Cubaanse anciens in het vak brengen samen met Ry Cooder Cubaanse muziek op topniveau. Een jaar na de release mochten de muzikanten voor dit album zelfs een Grammy in de wacht slepen. Als je hiervan houdt, check dan zeker ook het solowerk van zanger Ibrahim Ferrer. Beschikbaar op CD, SACD of download in hoge resolutie 24 bit / 96 Khz en MQA. Ik ga alvast de Mochito koud zetten.

2. Amadou & Mariam – Dimanche à Bamako

 

Zwoele zomermuziek audiofiele albums amadou & mariam dimanche à Bamako

“Les Dimanche à Bamako c’est le jour de marriage” klinkt het titelnummer. Brandende zon, feest in het dorp, de djembe’s in de aanslag en radio Bamako door de speakers. Dat is Dimanche à Bamako: één groot feest. Positive vibrations zou Bob Marley zeggen. Hier geen pure reggae maar wel zwoele feel-good-muziek van de bovenste plank, mede dankzij de samenwerking met Manu Chao, die niet enkel meespeelt op het album maar ook de productie voor zijn rekening nam. Uitgebracht op het Nonesuch Records label.

3. The Congo’s – The Heart of the Congo’s

 

Zwoele zomermuziek audiofiele albums The Congos Heart of the Congos

Door velen aanzien als een hoogtepunt in het genre. Roots reggae meets “dub”. Dat laatste is logisch als je weet dat het album werd geproduced door “dub” legende Lee Perry. Opname is uitstekend en een toonvoorbeeld voor het genre. Komt regelmatig aan bod in lijsten van audiofiele albums en staat genoteerd bij Rolling Stone in de top 500. Maar dit album is veel meer: een mijlpaal in (de volwassenwording van) het genre, en de weg gebaand voor latere varianten zoals dancehall, psydub, dubstep,… Best visionair voor een album uit 1977.

4. Hindi Zahra – Handmade

 

Zwoele zomermuziek audiofiele albums Hindi Zahra Handmade

Aankomend Marokkaans talent die zichzelf met haar debuutalbum op het Blue Note Label meteen een schot in de muzikale roos schoot op de internationale album charts. Een erg leuke, opgewekte, originele, afwisselende en soms mysterieuze combinatie van pop, jazz, wereldmuziek, folk & singer-songwriter.

5. Akale Wube – Mata

 

Audiofiele albums zwoele zomermuziek Akalé Wubé Mata

Opzwepende ritmes, strakke baslijnen en een blazerssectie die de pannen van het dak swingt. Deze combinatie van ethiojazz & afrobeat zou wel eens jouw nieuwe soundtrack van deze zomer kunnen worden.

6. Tinariwen

 

Tinariwen zwoele zomermuziek

Malinese desertblues van de Touareg. Oftewel: nomaden die de woesstijn doorkruisen vertaald naar muziek. Denk aan het beeld van uitgestrekte woestijnlandschappen en je begrijpt meteen de hypnotiserende gitaarrifs en repetitieve ritmes. De hitte trotserend, op zachte tred richting horizon.

Hoogtepunten in hun oeuvre zijn er niet. Alles is van zowat hetzelfde uitstekende niveau. Wel makkelijker om je keuze te maken zijn deze albums beschikbaar in hoge resolutie:

“Inside Outside Joshua Tree Acoustic Sessions”

Zwoele zomermuziek audiofiele albums tinariwen acoustic

Productie door legende Rick Rubin in de Joshua Tree studio en klinkt fenomenaal. Beschikbaar bij HDTracks in 24 bit / 44 KHz.

“live in Paris”

audiofiele albums zwoele zomermuziek tinariwen live in paris

Live album uit 2014 die de sfeer van de groep zeer goed laat horen. Beschikbaar bij HDTracks in 24 bit / 48 KHz.

“Elwan”

Tinariwen Elwan audiofiele albums zwoele zomermuziek

Studioalbum uit 2014 met gastperformances van Kurt Vile en Queens of the Stone Age groepslid Alain Johannes die “cigar box gitaar meespeelt op het nummer “Talyat”. Beschikbaar bij HDTracks in 24 bit / 192 KHz.

“Emmaar”

Tinariwen Emmaar zwoele zomermuziek audiofiele albums

Opgenomen in een tijdelijk geplaatste studio in de Mojavewoestijn in Californië. Beschikbaar bij HDTracks in 24 bit / 96 KHz.

7. Geoffrey Oryema – Exile

 

Geoffrey Oryema Exile zwoele zomermuziek

Exile is een wereldmuziekklassieker uitgebracht op het Real World label door de minstens even grote “klassieker” – zeker bij kenners van Afrikaanse muziek: Geoffrey Oryema. Wellicht herken je het nummer “ye ye ye” omdat dit regelmatig gebruikt wordt als soundtrack bij exotische reisdocumentaires en aanverwanten. Maar zo exotisch hoeft het niet te worden. Je kan het ook gewoon lekker thuis beluisteren als achtergrondmuziek bij een broeierige middagzon, al dan niet in het gezelschap van het betere exotische brouwsel in een longdrinkglas.

8. Boubacar Traoré – Mbalimaou

 

Boubacar Traoré Mbalimaou audiofiele albums

Boubacar speelt blues in zijn meest simpele en uitgepuurde vorm: enkel zang en gitaar. Het album Mbalimaou is daar een toonvoorbeeld van. Of hij nu aan het jammeren is of de schoonheid van het leven bezingt: de blues staat steeds centraal. Opname is uitstekend en is ook beschikbaar in 24 bit / 44 Khz. Wat mij betreft mag je deze opname classificeren onder de noemer “audiofiele albums”: op de betere installatie hoor je de zangstem levensecht tussen de luidsprekers staan en elke aanslag op de gitaar weergegeven met slam, attack, resolutie en (micro)detail.

9. Rodrigo Y Gabriela – Rodrigo Y Gabriela

 

Rodrigo Y Gabriela zwoele zomermuziek

Flamenco toegankelijk gemaakt voor een breder publiek. Dit tweede album van virtuoos girtaarduo Rodrigo Y Gabriela rockt de pan uit, met invloeden van nuevo flamenco, rock & heavy metal en zelfs een cover van Led Zeppelin & Metallica. De vingervlugheid & technische kwaliteiten van het duo was nog maar zelden gehoord, en al snel kregen beide Mexicaanse gitaarvirtuosen “cult status”. Opname is excellent. De muzikanten in topvorm. Ideale muziek bij een zwoele zomeravond, niet enkel als je aan een Zuiders strand vertoeft.

10. Paquito d’Rivera – Portraits of Cuba

 

Audiofiele albums: Paquito d'Rivera Portraits of Cuba

Klarinettist / Saxofonist Paquito d’Rivera wordt op dit album bijgestaan door 14 muzikanten, krijgt voldoende ruimte voor het betere solowerk en geeft uitstekend zijn orchestraal jazzbeeld van Cuba weer. Daarom wordt dit album ook wel eens aanzien als het Afro-Cubaanse equivalent van “Sketches of Spain” (Miles Davis). Opname is fantastisch en dat kan moeilijk anders. Opgenomen door legende David Chesky en uitgebracht op diens audiofiel platenlabel Chesky Records. Fan van deze opname? Check dan zeker ook andere audiofiele albums van Chesky. Beschikbaar op CD, SACD & download in hoge resolutie.

Wat zijn jouw favoriete audiofiele albums voor de zomer?

Laat het me even weten via je reactie onderaan dit bericht. 🙂

Vond je deze tip interessant? Deel hem dan met je vrienden:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *