TOP 10 websites waar je muziek in DSD formaat kan downloaden

Dries Van HooydonckMuziekLeave a Comment

Ik ben enorme fan van DSD.

Zeker voor audiofielen met een high-end audio setup is het afspelen van DSD-bestanden eigenlijk een must.

DSD heeft namelijk een veel hogere resolutie dan standaard CD-kwaliteit. 

De eerste keer dat ik DSD beluisterde, wist ik niet wat ik hoorde.

Als je externe DAC compatibel is met DSD: zeker eens beluisteren dus.

Je zal versteld staan van de klankkwaliteit in vergelijking met een standaard CD. 🙂

Maar waar kan je zo’n DSD-bestanden dan vinden?

Ik geef je hier graag een lijst met de bekendste websites waar je DSD-bestanden kan aankopen.

En ik geef je meteen ook links naar websites waar je DSD-bestanden gratis kan downloaden.

Zo kan je DSD zelf testen in jouw setup.


Lijst van websites waar je DSD bestanden kan downloaden

Native DSD

Website: NativeDSD.com

Native DSD bestanden downloaden

NativeDSD.com is van Nederlandse bodem en heeft contracten met de meeste audiofiele labels die albums uitbrengen in “Native DSD”. Dus: opnames rechtstreeks in het DSD-formaat.

In hun aanbod vind je DSD albums in zowel stereo als multichannel. Labels waarmee NativeDSD.com samenwerkt zijn o.a. 2xHD, Challenge Classics, Channel Classics, Fonè, Groove Note, Harmonia Mundi, LSO Live, Pentatone, Reference Recordings, Turtle Records, trptk en Yarlung.

HDTracks.com

Website: HDTracks.com

 

HDTracks

High resolution en DSD bestanden aankopen

HDTracks.com werd opgericht door David Chesky. Deze componist en producer is ook eigenaar van audiofiel label Chesky Records. Behalve albums in hoge resolutie heeft HDTracks.com ook een aparte categorie met DSD.

Als je voor de eerste keer de website bezoekt, kan je gratis een Hi-Res Sampler album downloaden:

http://www.hdtracks.com/hdtracks-2018-hi-res-sampler

HDTracks.de

Website: HDTracks.de

 

HDTracks high resolution bestanden en DSD bestanden aankopen

HDTracks.de is de Europese variant van HDTracks.com. Omdat de wetgeving in Europa anders is dan in Amerika voor het downloaden van muziek, mogen wij Europeanen in principe enkel aankopen doen bij HDTracks.de. Het aanbod is beperkter dan op de Amerikaanse site, maar toch meer dan groot genoeg om er je smaak te vinden.

Blue Coast Records

Website: bluecoastrecords.com

Blue Coast Records audiofiel label met opnames in DSD

Blue Coast Records is een onafhankelijk label uit Amerika. Artiesten van het label zijn onder andere Art Lande, Fiona Joy en Alex De Grassi. Het label maakt al meer dan 10 jaar opnames in DSD. De opnamekwaliteit is altijd steengoed, alsof de muzikanten live in je luisterruimte spelen. Albums van dit label zijn niet goedkoop, maar zeker de moeite als audiofiele klank je prioriteit is.

Blue Coast Music

Website: bluecoastmusic.com

Blue Coast Music - opnames in DSD

Blue Coast Music is de webshop van Blue Coast Records. Met een prioriteit voor DSD biedt de website ook andere hoge resolutie bestanden aan.

Je kan de gratis “Test Your System” sampler downloaden via:

https://bluecoastmusic.com/free-downloads

Reference Recordings

Website: ReferenceRecordings.com

Reference Recordings audiofiel label

Reference Recordings werd opgericht in 1976 door professor Keith Johnson en is een begrip in audiofiele kringen. Behalve referentie opnames van klassieke muziek, werd het label ook bekend bij bluesliefhebbers dankzij de – ondertussen legendarische – opnames van Doug MacLeod.

2L

Website: 2L.no

2L audiofiel label

2L werd in 2001 opgericht door Morten Linberg, opnamespecialist en toenmalig manager van het label Lynberg Lid.

2L specialiseert zich in klassieke muziek met referentieopnames van o.a. Mozart, Grieg en Bartok. Maar evengoed minder gekende Noorse componisten komen aan bod. Telkens weer pareltjes om te ontdekken, als klassieke muziek – in de meest brede zin – in je smaak vallen.

Kenmerkend aan de opnames van 2L.no zijn de locaties waar de albums worden opgenomen: het label probeert het live gevoel te creëren (ambiance, natuurlijke akoestiek) door het elimineren van de studio-omgeving (kleine ruimtes, muren dichtbij dus meer ongewenste reflecties of een onnatuurlijke perceptie van de performance).

In plaats daarvan gebruikt 2L bijvoorbeeld kleine kerken op het Noorse platteland om hun opnames vast te leggen. Niet enkel de muzikant en diens performance worden vastgelegd, maar ook de natuurlijke akoestiek van de ruimte waar deze muzikanten spelen, om zo het live gevoel opnieuw te creëeren voor de luisteraar.

Ook kenmerkend voor het label is de plaatsing van de microfoons: in het midden van het orkest met de muzikanten in een cirkel rondom. 

Nog een kenmerk: opnames in multichannel, meestal opgenomen in DXD (32 bit / 352.8 Khz). Geen nood als je graag stereo luistert: die versies zijn ook bij het label beschikbaar als digitale download.

Je kan bij 2L gratis hoge resolutiebestanden downloaden via hun “Test Bench”:http://www.2l.no/hires/

Behalve bestanden in DSD, staan hier ook andere hoge resolutie formats, inclusief DXD en MQA.

Channel Classics

Website: channelclassics.com

Channel Classics DSD aankopen

Channelclassics.com is een Nederlands label toegespitst op klassieke muziek en opgericht door producer en recording engineer C. Jared Sacks. De naam van het label verwijst naar de straat in Amsterdam waar Sacks destijds woonde (de Kanaalstraat). Opnames zijn steeds in DSD, en worden uitgebracht op SACD of DSD download.

High Definition Tape Transfers

Website: HighDefTapeTransfers.com

high definition tape transfers DSD aankopen

High Definition Tape Transfers was in 2006 één van de eerste websites die hoge resolutie bestanden te koop aanbood. Dit label specialiseert zich in zeldzame reel-to-reel tape transfers naar DSD. Ze bieden ook downloads aan van minder bekende, onafhankelijke labels zoals Albany Records, Direct to Tape Recordings, The Klipsch Tape Project, International Phonograph Inc., Houston Symphony Chorus, Texas Music Festival, David Elias.

Opus 3

Website: DSDFile.com

Opus 3 records DSD bestanden aankopen

Opus 3 records werd opgericht in 1976 en was in 2000 één van de eerste labels die begon met SACD, én opnam in DSD. Ze hebben ondertussen een groot aanbod Direct DSD kopieën van Master Tapes. Hun albums worden steeds opgenomen volgens de “Blumlein” configuratie, op locaties zoals concerthallen, kerken of jazz clubs. Dankzij deze opnametechnieken worden de klankkarakteristieken van DSD – zoals o.a. resolutie en diepte in het stereobeeld – extra in de verf gezet.


Chasing The Dragon

Website: chasingthedragon.co.uk/shop

Chasing The Dragon audiofiel label

Chasing The Dragon werd opgericht door geluidsingenieur Mike Valentino. Bij audiofielen werd Valentino vooral bekend van het verzamelalbum, dat ook Chasing The Dragon heette. Dit album werd door die-hard audiofielen steevast gebruikt om hun referentie high-end audio setup mee te demonstreren. Ondertussen heeft Mike Valentino niet stilgezeten, en zijn er meerdere albums van hem verschenen. In zijn shop kan je de digitale hoge resolutie versies van deze albums downloaden. Sommigen zijn ook beschikbaar in DSD.

Je kan ook gratis samples downloaden van de meest recente albums. Die vind je op de hoofdsite: http://www.chasingthedragon.co.uk/.

Veel luisterplezier gewenst! 🙂

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan even met je vrienden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *