Review: HDPLEX 200W LPSU Lineaire voeding

Dries Van HooydonckReviews2 Comments

review hdplex 200w lpsu lineaire voeding

Ik heb deze review voor het eerst gepubliceerd op hifi-opinions.com op 27 augustus 2017.

Omdat HDPLEX met een nieuwe versie komt, leek het me wel leuk om deze review van onder het stof te halen en te publiceren op AudioPC.info.

De nieuwste versie HDPLEX heeft aanzienlijke upgrades, zoals 8 stuks LT3045 van Lineair Technology / Analog Devices. Deze lineaire regulators zijn een referentie in de audiowereld en zorgen voor o.a. een extreem lage noise floor. De nieuwe versie wordt normaal gezien gelanceerd in september 2018. Via deze link kan je de nieuwe versie aankopen.

HDPLEX

HDPLEX is een bedrijf gespecialiseerd in stille kasten (zonder ventilator) & voedingen voor audio computers. HDPLEX is gevestigd in Hong Kong en viert dit jaar zijn 10-jarige bestaan. HDPLEX is zeer bekend bij CAT gebruikers omdat het bedrijf deftige kwaliteit levert aan een betaalbare prijs.

Wat zei ik nu net over mijn “CAT”? Wel, ik heb het niet over het schattige huisdier. CAT staat voor “Computer Audio Transport”, een computer toegewijd aan audio. Een ideale manier om digitale bestanden af te spelen – hoge resolutie en DSD zijn aanbevolen – en volledig geoptimaliseerd in alle mogelijke aspecten (hardware, software, bios,…). Als je een deftige CAT bouwt, gekoppeld aan een degelijke externe DAC, dan is zulke setup moeilijk te kloppen door kant-en-klare oplossingen, die meestal nog veel duurder zijn ook.

Lineaire voeding VS schakelende voeding

HDPLEX 200W lpsu

Er zijn hoofdzakelijk twee soorten voedingen voor DC stroom: lineaire voedingen en schakelende voedingen.

De traditionele lineaire voedingen zijn meestal zwaar, robuust, en hebben een lage ruis over de hoge en lage frequenties. Daarom zijn ze het meest geschikt voor applicaties die niet teveel stroom vragen en waarbij het grote gewicht geen probleem is. Schakelende voedingen zijn veel lichter, meer efficient, en hebben een (relatief) gelimiteerde hoogfrequente ruis, door toedoen van hun ontwerp. Daarom zijn deze schakelende voedingen niet zo geschikt voor audiotoepassingen die nadelen ondervinden van deze hoogfrequente ruis, maar wel zeer geschikt voor bijvoorbeeld applicaties die erg veel stroom vragen.

Lineaire DC voedingen waren tot de late jaren zeventig van vorige eeuw de gangbare norm. Met de geavanceerde technologie van schakelende voedingen werden lineaire voedingen minder populair. Toch zijn ze vandaag nog steeds noodzakelijk in toepassingen die gebaat zijn bij een lage ripple en ruis.

Een lineaire voeding maakt gebruik van een grote transformator om de spanning van de AC-lijn te laten zakken tot een veel lagere wisselstroom, en gebruikt dan een reeks rectifiers en een filterproces om een ​​zeer schone gelijkspanning (DC) te produceren. Die lage gelijkspanning wordt dan bijgeregeld tot het gewenste spanningsniveau door het verschil in spanning van een gebruikte transistor of IC (de shunt regulator). 

(Bron: http://www.mastechpowersupplies.com/linear-power-supply-vs-switching-power-supply.html)

Gebruikte setup

computer audio transport audio-pc hdplex 200w LPSU power supply

Ik gebruikte de HDPLEX 200W lineaire voeding op mijn nieuwe CAT (“computer audio transport”) die ik recent zelf heb gebouwd en die bestaat uit de volgende componenten:

 • Streacom FC9 Alpha case
 • Intel i5 4570T
 • Asus B85-MG moederbord
 • PPA Studio OCXO-clock op moederbord voor input
 • PPA Studio USB V3 met OCXO-clock voor output
 • PPA Studio 160W PicoPSU
 • PPA Studio 2×4 Gb dual channel 1.600 Mhz DDR3 RAM
 • 250 Gb Samsung 850 EVO SSD gekoppeld aan aluminium grounding block
 • PPA Studio Red V3 SATA kabel

Gebruikte software & OS optimalisatie:

 • Windows Server 2016 standard GUI met Roon Server als default shell
 • Audiophile Optimizer 2.2 beta 5
 • JPLAY 2.6 UltraStream mode
 • Fidelizer Pro 7.9
 • Process Lasso

Zo heb ik de HDPLEX 200W PSU aangesloten:

 • 5V / 3A output aangesloten op de PPA USB V3 kaart
 • 12V / 10A output aangesloten op de PPA 160W PicoPSU die alle andere componenten in de PC van stroom voorziet (SSD, moederbord/CPU, PPA OCXO clock voor moederbord)
 • XLR – DC minijack stroomkabels zijn op maat gemaakt door love cable
 • Stroomkabel van de HDPLEX naar mijn stroomblok is ook love cable

Andere componenten:

 • Mytek Brooklyn DAC
 • Lipinski L70 actieve referentiemonitors
 • Alle kabels door love cable
 • Kemp elektronics Power Source
 • Creaktiv Trend 4/4 hifi-rek, alle componenten gekoppeld / ontkoppeld met BlueStone platen & Creaktiv rubberen dampers

HDPLEX 200W LPSU

 

hdplex 200W lineaire voeding psu achterkant

Aansluitingen

De HDPLEX 200W LPSU gebruikt een “True Separate Ground Design”. Er is geen gedeelde aarde & geen interferentie of contaminatie van RFI/EMI tussen de verschillende outputs. De output rails zien er als volgt uit:

 • 19V via XLR
 • 12V via XLR
 • 5V via XLR
 • 9V (aanpasbaar van 5V tot 19.5V) via XLR
 • 5V via usb type C

 

ELNA capacitors

review hdplex 200w lpsu lineaire voeding elna capacitors audio grade

De HDPLEX 200W PSU gebruikt ELNA capacitors. Deze capacitors worden veel gebruikt in high-end audiocomponenten voor hun geluidskarakteristieken. Volgens de website van HDPLEX hebben ze een ripple noise van minder dan 3mv op de 19VDC/12VDC/9VDC/5VDC output.

Geluidskwaliteit

HDPLEX LPSU lineaire voeding 200W geluidskwaliteit

Wat meteen opviel was de lagere noise floor en de verhoogde rust in het geluidsbeeld. Tijdens mijn gebruik van de HDPLEX 200W realiseerde ik me dat mijn geluid meer rusteloos was voordat ik deze LPSU gebruikte.

Anouar Brahem “Le Pas du Chat Noir” (ECM, WAV 44Khz / 16 bit, geript van originele CD) is een prachtige combinatie van Brahem’s Oud met piano en accordeon. Zeer emotioneel en atmosferisch. Een genot voor het oor op een goede installatie. De toevoeging van de HDPLEX lineaire voeding liet me toe dieper in de opname en de muziek te kijken. De piano was meer gefocust, had meer “body” en werd als meer realistisch ervaren. De attack & decay van de Oud werd prachtig weergegeven. De accordeon was verwennerij voor de middentoners van mijn luidsprekers.

Babatunde Olatunji “Circle of Drums” (Chesky Records, DSD64, geript van originele SACD) is één van mijn referenties om een systeem te testen op focus, controle & impact. Aangezien deze drie karakteristieken allemaal verbeterd waren dankzij de HDPLEX, werd dit album een waar genot. Wat ook erg opvallend was: omdat de noise floor was verlaagd, kon ik nu meer microdetails waarnemen bij de verschillende percussieve elementen die de spelers gebruiken. Het stereobeeld was wijds, open en gefocust als nooit voorheen. De weergave was strak gecontroleerd en had serieuze impact op mijn set actieve monitors, de Lipinski L70’s.

Deze monitors zijn actief met versterking in puur klasse A, hebben geen opamps in de signaalweg en zijn een referentie bij geluidsingenieurs (bijvoorbeeld Universal & Mobile Fidelity Sound Labs gebruiken Lipinski als monitors). Maar ook al zijn deze L70 dan wel referentiemateriaal, het blijft slechts een 2-wegsysteem. Ik schrik er telkens weer van dat ze eigenlijk “full range” presteren, met een aangename hoeveelheid impact in het laag die je normaal gezien niet verwacht van zulke kleine luidsprekers. En wanneer ik “Circle of Drums” beluister, wordt die verbazing zelfs nog groter.

2L is een label dat ik enkele jaren geleden heb ontdekt, en recent opnieuw onder mijn aandacht kwam toen ik hun catalogus verder uitspitte. Wat ik zo interessant vind aan dit label is hun filosofie: proberen het live gevoel te creëren (ambiance, natuurlijke akoestiek) door het elimineren van de studio-omgeving (kleine ruimtes, muren dichtbij dus meer ongewenste reflecties of een onnatuurlijke perceptie van de performance). In plaats daarvan gebruikt 2L ruime akoestische locaties (zoals bijvoorbeeld kerken) waar zij de opname vastleggen. Niet enkel de muzikant en diens performance wordt vastgelegd, maar ook de natuurlijke akoestiek van de ruimte waar deze muzikanten spelen, om zo het live gevoel opnieuw te creëeren voor de luisteraar bij beluistering. Deze opnames zijn vaak gemaakt in DXD, naar mijn mening zowat het summum van hoge resolutie.

“Piano improvisations” van Ola Gjeilo (2L, WAV 192 KHz / 24 Bit, gedownload van HDTracks) is zo’n voorbeeld. Solo piano improvisaties, opgenomen in de Sofienbergkerk in Oslo, Noorwegen. Met de HDPLEX aangesloten komt deze opname echt tot leven. Ik vond de weergave van de akoestische ruimte op deze opname al goed op mijn installatie, maar nu kan ik nog beter elke nuance volgen in het pianospel, met de natuurlijke ambience van de kerk. Een zalige beleving.

HDPLEX 200W PSU & Mytek Brooklyn DAC

De verbeteringen dankzij de HDPLEX op mijn CAT waren indrukwekkend. Zou dit ook het geval zijn wanneer ik een tweede HDPLEX zou gebruiken om aan te sluiten op mijn DAC? Ik contacteerde Larry van HDPLEX. Omdat ik de verbeteringen zo goed vond, kocht ik 2 units. Eén voor mijn CAT & de andere voor mijn Mytek Brooklyn DAC.

Meteen na aansluiting van de tweede HDPLEX op mijn DAC waren de verbeteringen hoorbaar. Opnieuw meer rust, controle, een stillere achtergrond (dus meer microdetail), meer “slam” & impact. Ook opvallend: het stereobeeld was proportioneel gegroeid. Als dit gebeurd kunnen soms de verschillende instrumenten of stemmen dunner gaan klinken. Hier was het tegenovergestelde het geval. Alles klonk grootser, met meer detail, meer realistisch, levensecht.

Wanneer ik een goed opgenomen zangstem beluisterde, zoals bijvoorbeeld Diana Krall “Love Scenes” (DSD64, geript van originele SACD) kon ik meer details waarnemen: ik hoorde haar lippen meer bewegen bij elk woord, haar ademhaling na elke zin, zelfs het speeksel in haar mond. Een zeer levensechte ervaring!

HDPLEX 200W lineaire voeding justin johnson

Hetzelfde gebeurde met instrumenten. Ik kocht onlangs de ganse discografie van het jonge gitaargenie Justin Johnson. Op zijn album “Smoke & Mirrors” (WAV, 16 Bit / 44 KHz, geript van originele CD) speelt Johnson roots & blues op allerlei antieke snaarinstrumenten uit de vergane hoogdagen van het genre. De albums van Johnson zijn gemastered door de Yes Master Studio in Nashville waar ze ook Lipinski monitoring gebruiken (net als ik) en de opnamekwaliteit is fantastisch. Wanneer Johnson zijn resem snaarinstrumenten bespeelt, worden ze op zulke realistische manier weergegeven. Ik kon elke pluk horen, elke trilling van de snaar, de metalen of houten klankkasten enzovoorts. Ik zat in mijn sofa te luisteren vol verbazing. Ik schrok dat zulk hoog niveau van audioweergave haalbaar kan zijn. Eén woord: verbazingwekkend…

Met de HDPLEX aan de router met Tidal spelen

Sinds ik de twee nieuwe HDPLEX PSU’s had gekocht voor mijn DAC & CAT, had ik het originele review-exemplaar op overschot.

Een paar weken later kreeg ik bezoek van Frans, een Nederlandse audiofiel die mijn oude 100W HDPLEX wilde overkopen om zijn externe CD-DVD-Writer mee te voeden. Hiermee maakt hij audio-DVD’s. Hij beweert dat wanneer hij de HDPLEX gebruikt op zijn externe schrijver, de DVD’s beter klinken. Een stillere achtergrond, meer rust & meer controle in de muziek. Dezelfde bevindingen als mijn gebruik met de CAT & de DAC. Hij wilde me nog een tip meegeven: wanneer je je router in de correcte fase zet, brengt dat verbeteringen wanneer je muziek streamt. Aangezien ik een sterbekabeling heb, heb ik altijd alles in fase. Desondanks zijn alle stroomkabels van mijn componenten in de correcte richting aangesloten. Ik wist al langer dat componenten “in fase” zetten een grote verbetering kan geven in een systeem, maar volgens Frans vergeten de meeste audiofielen dit ook te doen bij hun router.

Dus deed ik een experiment…

Ik sloot de 200W HDPLEX aan op mijn router, met een standaard stroomkabel en standaard XLR/DC minijack kabel. De ethernetkabel was wel deftig: de hoogste reeks love cable. Wifi gebruik ik niet.

Normaal gezien speel ik enkel muziek via bestanden op mijn SSD of vanaf externe HDD’s. Ik heb een Tidal abonnement maar gebruik dit slechts zelden, omdat Tidal gelimiteerd is tot flac in 16 bit / 44 KHz en ik hoofdzakelijk hoge resolutiebestanden afspeel.

Na aansluiting van de HDPLEX op mijn router – zelfs met de standaard stroomkabels – gaf dit een hoorbare verbetering, hoewel dezelfde bestanden rechtstreeks van de harde schijf afgespeeld uiteraard nog steeds het beste resultaat gaf. Ik wil mezelf niet herhalen, maar in feite waren dezelfde karakteristieken verbeterd zoals voorheen bij mijn CAT & DAC: meer rust, controle, en ook minder ruwe randjes.

Ik heb enkel muziek geluisterd die ik ook als audiobestanden heb, en die ik al eerder via Tidal had beluisterd, voordat de HDPLEX werd aangesloten:

HDPLEX 200W Tidal upgrade

Op “Boogaloo to Beck: A Tribute” van Dr. Lonnie Liston Smith (Tidal, flac 16 bit / 44 KHz) hoorde ik meer controle in de lage registers van het hammondorgel, meer details wanneer de cymbalen werden aangeslagen, een betere attack & decay op de (snare) drums en de muziek was strakker, met meer “ballen”: verhoogde slam & impact.

Anouar Brahem “Astatkan Café” (Tidal, flac 16 bit / 44 KHz) laat me nog eens horen hoe een klarinet echt behoort te klinken. Ik speelde zelf jarenlang dit instrument. De lang uitgesponnen solo van de klarinet op de openingstrack is echt genieten en doet me met veel plezier terugdenken aan mijn tijd met het instrument.

Conclusie

Alles lijkt gewoon te kloppen, muziek zoals die behoort te klinken. De HDPLEX 200W lineaire voeding verving de laatste zwakke schakel in mijn CAT setup, en laat me genieten van het volledige potentieel van deze setup, met complete focus op de muziek en de performance. Zelfs mijn ervaring met Tidal gaat erop vooruit wanneer ik de HDPLEX aansluit op de router.

Natuurlijk zijn er nog betere lineaire voedingen, of kan je er zelf één (laten) bouwen. Een andere optie is het gebruik van batterijen om je componenten van stroom te voorzien. Maar voor wie deze rompslomp niet wil, of wie op zoek is naar de beste prijs / kwaliteit lineaire voeding op de markt, hoeft niet verder te zoeken. HDPLEX lost de verwachtingen ruimschoots in. Luisteren met deze exemplaren was een waar genot, soms zelfs… adembenemend.

Nieuwste versie september 2018

HDPLEX is bezig met de productie van een nieuwe versie HDPLEX 200W LPSU. Deze wordt normaal gezien gelanceerd in september 2018 en zal enkele grote verbeteringen toevoegen aan het ontwerp.

Larry (eigenaar van HDPLEX) kon me verklappen dat de nieuwe versie 8 stuks LT3045 zal gebruiken van Lineair Technology / Analog Devices. Deze lineaire regulators zijn een referentie in de audiowereld en zorgen voor o.a. een extreem lage noise floor. Dus dat belooft!

Als je nu al een preorder doet van de nieuwste versie, dan ben je zeker dat je als eerste een unit van de eerste lichting kan ontvangen. Ik houd je dan ook op de hoogte van het verdere verloop van het productieproces.

Via deze link kan je alvast een preorder doen voor de nieuwe HDPLEX 200W.

2 Comments on “Review: HDPLEX 200W LPSU Lineaire voeding”

 1. Hallo,

  Is de nieuwe versie al binnen en leverbaar? En gelden de besproken verbetering ook voor de usb c aansluiting? Die zou ik nl. gebruiken om de DAC te voeden. En daarnaast op een andere uitgang gelijktijdig een mini pc.

  Ik hoor het graag.

  Vg,
  Christian

  1. Hey Christian

   Bedankt voor je interesse in de nieuwe versie HDPLEX.

   Productie duurt langer dan voorzien. Dit komt o.a. door de vakantieperiode en de langere lead time van de nieuwe Linear Technology voltage regulators.

   Ik kreeg vorige week bericht van HDPLEX dat de nieuwe versie normaal gezien in september leverbaar zou moeten zijn. Ik zal dit nog aanpassen in het artikel en in m’n webshop.

   Ik heb een afspraak met HDPLEX dat mijn klanten die bij mij een preorder deden als eerste een exemplaar mogen ontvangen van de eerste lading die uit productie komt, dus voordat de nieuwe versie aan het grote publiek wordt verkocht.

   Mijn preorder klanten krijgen ook updates over het verdere verloop van het productieproces.

   Dus als je zeker wil zijn om als eerste een nieuw exemplaar te ontvangen, raad ik je de preorder aan. Hier vind je meer info: https://audiopc.shop/nl/winkel/stroom/hdplex-200w-lpsu-lineaire-voeding/

   Volgens de laatste foto’s die ik zag van de nieuwe versie, is er geen USB C aansluiting meer. Enkel nog de vier rails via XLR. Verbeteringen gelden voor alle 4 deze rails. Je kan jouw DAC & mini PC dus perfect voeden via 2 XLR aansluitingen.

   Muzikale groetjes!

   Dries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *